Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton pääsihteeri: Korona on pakottanut muutoksiin, mutta toimintakyky on tallella

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan koronaviruspandemia on johtanut lukuisiin muutoksiin sotilasliiton toiminnassa. Useita sotaharjoituksia on muun muassa muokattu uusiksi tai kokonaan peruttu.

Naton sotilaallinen pelote ja toimintakyky ovat kuitenkin ennallaan, Stoltenberg sanoi esitellessään sotilasliiton vuosikertomusta virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa.

Stoltenbergin mukaan esimerkiksi Baltiassa ja Puolassa olevat Naton monikansalliset taisteluryhmät sekä ilmavalvontaoperaatio jatkavat toimintaansa pandemiasta huolimatta.

Naton jäsenmaissa tehtyjen kyselyjen mukaan neljä viidestä vastaajasta pitää Euroopan ja Pohjois-Amerikan turvallisuusyhteistyötä tärkeänä.

– Transatlanttisesta suhteen vahvuudesta esitetyistä kysymyksistä huolimatta teemme todellisuudessa enemmän yhdessä kuin moniin vuosiin, Stoltenberg sanoi.

Samassa kyselyssä 71 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että oman maan pitäisi puolustaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta toista liittolaismaata. Jos Natoon liittymisestä järjestettäisiin nyt kansanäänestys, keskimäärin 64 prosenttia Nato-maiden kansalaisista vastaisi kyselyn perusteella myöntävästi.

Stoltenberg iloitsi myös siitä, että Pohjois-Makedonia voi pian liittyä Naton 30. jäseneksi sen jälkeen kun kaikkien muiden jäsenmaan parlamentit ovat nyt ratifioineet liittymisasiakirjat.