Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynti malesialaisen matkustajakoneen pudottamisesta alkoi Hollannissa

Miksi järjestää oikeudenkäynti, jossa syytetyt eivät ole paikalla ja tuskin joutuvat kärsimään rangaistusta, vaikka heidän tuomittaisiin? Lennon MH 7 alas ampumista käsittelevän jutun hollantilaiset syyttäjät vastasivat kysymykseen lukemalla ääneen jokaisen Malaysia Airlines -yhtiön koneessa olleen 298 kuolonuhrin nimet.

– Vanhin uhreista oli 82-vuotias, nuorin yksivuotias, syyttäjä Ward Ferdinandusse kertoi.

Lähes kuusi vuotta sitten Itä-Ukrainassa tapahtunutta murhenäytelmää ryhdyttiin vihdoin käsittelemään Haagin käräjäoikeudessa. Oikeus on koolla lähellä Schipholin lentokenttää, josta kohtalokas lento lähti matkaa kohti Malesiaa 17. heinäkuuta 2014.

Ferdinandussen mukaan oikeudenkäynnillä on merkitystä ilman syytettyjäkin, sillä uhrien omaiset ja muut saavat kuulla mitä tapahtui.

– Rangaistus on tärkeä osa rikosoikeudenkäyntiä, mutta ei aina tärkeämpi kuin totuuden selviäminen, Ferdinandusse perusteli.

Syytteessä on kolme venäläistä eli Igor Girkin (Strelkov), Sergei Dubinski ja Oleg Pulatov sekä ukrainalainen Leonid Hartshenko. Syyttäjän mukaan he olivat keskeisiä henkilöitä, jotka suunnittelivat ja järjestivät Buk-ilmatorjuntaohjuslavetin Venäjän puolelta Ukrainan itäosan kapinallisalueelle ja takaisin.

Tutkimukset ohjuksen laukaisseen miehistön kokoonpanosta jatkuvat edelleen, mutta Ferdinandusse antoi ymmärtää, ettei uutta oikeudenkäyntiä heidän osaltaan ole aivan heti odotettavissa.

Venäjä jatkaa arvostelua

Haagin käräjäoikeus käsittelee MH17-tapausta kolmen tuomarin kokoonpanolla. Pääosin hollanninkieliset istunnot tulkataan myös englanniksi ja lähetetään suorana netin välityksellä. Oikeudenkäyntiä on varauduttu jatkamaan ensi vuoden puolelle saakka.

Oikeuden puheenjohtaja Hendrik Steenhuis totesi ensimmäisen istunnon aluksi, että prosessi voi jatkua syytettyjen poissaolosta huolimatta.

– Oletamme heidän luopuneen oikeudestaan olla paikalla, Steenhuis ilmoitti.

Syytetyistä Pulatov on lähettänyt oikeussaliin edustajakseen hollantilaisen asianajajan. Tämä totesi päämiehensä puolesta, ettei Pulatovilla ollut mitään tekemistä malesialaiskoneen tuhon kanssa.

Venäjä jatkoi maanantaina oikeudenkäynnin arvostelemista. Ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan mukaan Hollannin hallitus on pyrkinyt painostamaan tuomioistuinta ja peittelemään todistusaineiston väärentämistä. Hollannin hallitus on pitänyt Venäjää vastuussa tapahtuneesta, mutta pääministeri Mark Rutte korostaa rikosjuttua käsittelevän tuomioistuimen toimivan täysin poliitikoista riippumatta.

Syyttäjä Ferdinandusse puolestaan muistutti puheenvuorossaan, että kaikki Venäjän esittämä todistusaineisto ja vaihtoehtoiset teoriat matkustajakoneen tuhoutumiselle on asianmukaisesti tutkittu.