Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa alkuperäiskansojen protestit sulkivat rautateitä – yksi kansoista vastustaa maidensa läpi kulkevaa kaasuputkea

Kanadassa alkuperäiskansojen viikkoja jatkuneet protestit ovat aiheuttaneet merkittävää haittaa rautatieliikenteelle. Laittomia sulkurakennelmia on pystytetty esimerkiksi maan keskeiselle rautatielinjalle Ontariossa Toronton itäpuolella. Sulut ovat aiheuttaneet merkittävää haittaa sekä tavara- että matkustajaliikenteelle.

Sulkujen taustalla on maan länsirannikolla Brittiläisessä Kolumbiassa asuvan Wet’suwet’en-kansan yritys vastustaa maidensa läpi suunniteltua kaasuputkea. Tukiprotestit ovat levinneet eri puolille Kanadaa.

Ontariossa poliisi purki sulut tärkeältä rautatielinjalta alkuviikosta. Kanadan yleisradioyhtiö CBC :n mukaan poliisi pidätti maanantaina sulkuja purkaessaan kymmenen mielenosoittajaa.

Nyt raiteille on sytytetty tulipaloja junien kulun estämiseksi, kertoo uutistoimisto AFP. Mielenosoittajien kerrotaan myös heitelleen ohi kulkevia junia kivillä.

– Sulut on purettava ja niiden on pysyttävä purettuina, Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi maan parlamentille AFP:n mukaan.

– On äärimmäisen huolestuttavaa, että ihmiset vaarantavat oman henkensä ja muiden hengen yrittäessään estää junien kulkua, Trudeau totesi.

Poliisille moitteita toiminnasta alkuperäiskansojen mailla

New York Times kertoi aiemmin, että Brittiläisessä Kolumbiassa alkuperäiskansan kamppailu kaasuputkea vastaan on kestänyt jo yli vuoden. Protestit laajenivat muualle maahan sen jälkeen, kun poliisi ryhtyi pidättämään Wet’suwet’en-kansan jäseniä.

Helmikuun alussa eskaloitunutta tilannetta yritetään Trudeaun mukaan ratkoa kaikin keinoin. Kanadan hallinnon mukaan neuvottelupyynnöt Wet’suwet’en-kansan johtajien suuntaan eivät viime päivinä ole tuottaneet tulosta.

Kansan johtajat puolestaan ovat vaatineet, että ennen neuvottelujen aloittamista liittovaltion poliisi vetäytyy kansan mailta ja kaasuputken rakennustyöt keskeytetään.

Poliisin protesteihin osallistuviin ihmisiin kohdistamat ovat herättäneet laajempaakin kritiikkiä. Viranhaltijoiden toimintaan liittyviä valituksia arvioivan tahon mukaan liittovaltion poliisilla ei ollut oikeuksia tutkia ihmisiä ja selvittää heidän henkilöllisyyksiään alkuperäiskansojen mailla, kertoo muun muassa Guardian . Lehden mukaan poliisia on varoitettua vastaavista otteista jo aiemmin.

Tarvikepulaa ja yllättävää yhteistyötä

Ontariossa rautatiesulkuja on pystyttänyt erityisesti Mohawk-kansa. Tyendinagan pikkukaupunkiin kasatut sulut onnistuivat rampauttamaan kahdeksi viikoksi Canadian National (CN) -rautatieyhtiön tavara- ja matkustajaliikenteen rataosuudella, CBC kertoo.

CBC:n mukaan tavaraliikenteen katkoista ovat kärsineet erityisesti itäinen Quebecin provinssi ja suuret saaret, joilla on kaivattu täydennystä esimerkiksi polttoaine- ja rehuvarastoihin. Merkittävä liikennehäiriö onkin saanut keskenään kilpailevat CN:n ja Canadian Pacific -rautatieyhtiön sopimaan poikkeuksellisesta yhteistyöstä, kun junille on etsitty kiertoteitä. Molemmat yhtiöt omistavat käyttämänsä rataverkon.

AFP:n mukaan rautateillä kulkee Kanadassa vuosittain noin 250 miljardin Kanadan dollarin eli noin 173 miljardin euron arvosta rahtia. Viikkojen keskeytykset ovat jo johtaneet paikoittain tarvikepulaan sekä irtisanomisiin.