Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jatkuva kiire ja henkilöstövaje kuormittavat poliisijärjestöjen jäseniä – "Kentän hätä on otettava tosissaan"

Lähes kolme viidestä Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) jäsenistä kokee työviihtyvyytensä heikentyneen, selviää liiton kyselystä. Vastaajat kokivat tekijöiden vähenevän samalla kun työmäärä ja työn vaatimukset kasvavat.

Yli puolet vastaajista kertoi kokevansa säännöllisesti turhautumisen tunnetta. Lähes puolet harkitsee alanvaihtoa vähintään toisinaan.

– Työkuorma on musertava, liiton tiedotteessa kerrotaan erään vastaajan kuvailevan.

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne kuvailee tiedotteessa, että kiireessä kärsii laatu ja töitä täytyy priorisoida. Esimerkiksi poliisin tutkinnassa juttuja keskeytetään ja poliisi hoitaa yhä enemmän hälytystehtäviä puhelimitse silloinkin, kun paikalle olisi syytä mennä.

– Kärsijänä tässä on kansalainen, Rinne sanoo.

Kysely toteutettiin SPJL:n jäsenille viime marraskuussa. Kysely lähetettiin lähes 10 000 jäsenelle, ja vastaajia oli yhteensä noin 3 400. Suurin osa vastaajista, yli 80 prosenttia, työskentelee poliisin hallinnonalalla, kuten tutkinnassa tai valvonnassa. Muut työskentelevät esimerkiksi oikeusministeriössä, Hätäkeskuslaitoksessa ja Maahanmuuttovirastossa.

"Kuullaan, muttei kuunnella"

Kiireen ja resurssipulan lisäksi vastaajia turhauttaa se, ettei palkkaus ole noussut tehtävämäärien ja työn vaativuuden kasvaessa. Myös vaikutusmahdollisuuksia ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimista pidetään vähäisinä: yhden vastaajan mukaan "henkilöstöä kuullaan, muttei kuunnella".

Huolta aiheuttaa sekin, että nuoria harjoittelijoita tai kokemattomia vastavalmistuneita käytetään normaalina resurssina.

– Tuurilla ja onnella pärjätään, moni vastaaja sanoo.

Valvonnassa työskentelevistä poliiseista yli puolet vastaajista sanoo työturvallisuuden heikentyneen. Asiakkaat ovat heidän mukaansa entistä aggressiivisempia ja tehtävillä vastassa on aiempaa useammin esimerkiksi puukkoja, aseita ja astaloita. Lisäksi kunnioitus poliisia kohtaan on heidän mielestään heikentynyt.

– Nämä ovat todella huolestuttavia signaaleja kentältä, Rinne korostaa.

Hallitusohjelman lisäystä pidetään riittämättömänä

Kyselyyn vastanneista neljä viidestä ja poliisina toimivista vastaajista vielä useampi pitää hallitusohjelmaan kirjattua poliisien määrän lisäystä riittämättömänä. Hallitusohjelmassa lukee, että poliisien määrä nostetaan 7 500 henkilötyövuoteen vuoteen 2022 mennessä.

Vastaajat käyttävät esimerkkinä Ruotsia, jossa poliisien määrää kasvatetaan tuhansilla vuoteen 2024 mennessä. SPJL:n tiedotteen mukaan vastaajat ovat sitä mieltä, että Suomessa tilanne voidaan vielä hoitaa paremmin.

– Meidän viestimme on selvä. Kentän hätä on otettava tosissaan. Äärirajoilla kukaan ei jaksa tehdä hyvää tulosta, Rinne sanoo.