Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorpille kolattiin toistasataa apukinosta – huono lumitilanne vaikeutti kinosten tekemistä

Saimaannorpille saatiin huonosta lumi- ja jäätilanteesta huolimatta kolattua pesintää varten noin 150 apukinosta, kertoo ympäristöjärjestö WWF. Lisäksi Saimaalle vietiin parikymmentä keinopesää. Apukinoksia olivat tekemässä WWF, Metsähallitus, Itä-Suomen yliopisto ja suuri joukko vapaaehtoisia.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa rantakinokseen kaivamaansa pesään, joka suojaa poikasta pedoilta ja kylmältä viimalta. Historiallisen leudon talven vuoksi lunta ei ole kuitenkaan kinostunut tarpeeksi norpan pesätarpeiksi.

Heikko lumi- ja jäätilanne vaikeutti myös apukinosten tekemistä, ja niitä saatiin Metsähallituksen suojelubiologin Jouni Koskelan mukaan tehtyä aiempia vuosia vähemmän.

– Ne jäivät monin paikoin myös suunniteltua pienemmiksi. Nyt voimme vain toivoa, että mahdollisimman moni kuutti syntyy kinoksen suojaan, Koskela sanoo WWF:n tiedotteessa.

Jos emo saa hoivata kuuttia rauhassa, voi se selviytyä myös avojäälle syntyessään. Jäällä makaavaa kuuttia ei pidä lähestyä, mutta havainnosta voi kertoa Metsähallitukselle, tiedotteessa ohjeistetaan.

Saimaannorppia arvioidaan olevan noin 400

Ympäristöjärjestö WWF julisti tänään saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi. Järjestö vetoaa Saimaalla liikkuviin, jotta he välttäisivät pesivien norppien ja niiden kuuttien häiritsemistä.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa helmi–maaliskuussa. Norpat ovat pesimäaikaan hyvin herkkiä häiriölle.

– Ihmisen aiheuttama häiriö voi ajaa emon ja kuutin veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen järjestön tiedotteessa.

Erittäin uhanalaisia saimaannorppia arvioidaan olevan tällä hetkellä 410 yksilöä. Norppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä.

Saimaannorppia uhkaavat muun muassa ihmisen aiheuttama häiriö, ilmastonmuutos ja kuoleminen kalaverkkoihin.