Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Venäläisten luottamus Putiniin rapistuu

Venäläisten luottamus Putiniin on laskusuunnassa, kertoo Levada-keskuksen tekemä kysely. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Venäläisten luottamus presidentti Vladimir Putiniin laskee. Riippumattoman Levada-keskuksen tammikuussa tekemässä kyselyssä 35 prosenttia vastaajista ilmoitti luottavansa Putiniin. Tämä on neljä prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime syyskuussa. Reilussa kahdessa vuodessa luottamus on suorastaan romahtanut, sillä marraskuussa 2017 vastaavassa kyselyssä Putiniin kertoi luottavansa 59 prosenttia vastaajista.

Putin on silti edelleen selkeästi luotetuin, sillä kakkoseksi sijoittuneen puolustusministeri Sergei Shoigun nimesi 19 prosenttia vastaajista. Kolmantena oli ulkoministeri Sergei Lavrov 17 prosentilla. Ex-pääministeri Dmitri Medvedeviin luotti viisi prosenttia, ja tätäkin vähemmän kannatusta sai oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi.

Kyselyssä vastaajia pyydettiin muun muassa nimeämään 5–6 poliitikkoa, joihin he luottavat eniten. 39 prosenttia ei luota kehenkään tai ei osannut tai halunnut vastata.

Kysymykseen kehen ei luota, vastaajista 12 prosenttia ilmoitti Putinin. Ykkösenä oli Medvedev, jonka nimen mainitsi yli neljännes.

Ulkopolitiikalla enemmän kannatusta

Levada-keskuksen johtaja Lev Gudkov kommentoi Vedomosti -lehdelle, että Putinin luottamuksen lasku marraskuusta 2017 on "erittäin merkittävä".

– Sitä paitsi kysymys on avoin, ilman ennalta mainittuja nimiä, ja siksi luotettavampi, Gudkov sanoo.

Laskun taustalla on hänen mukaansa kasvavaa tyytymättömyyttä talouden kehitykseen.

Kun kansalaisilta kysytään, hyväksyvätkö he Putinin toiminnan, kannatus on pysynyt huomattavasti korkeampana. Gudkov selittää tätä sillä, että hyväksyntä liittyy enemmän ulkopoliittiseen toimintaan.

– Arvio ulkopoliittisesta toiminnasta on korkea, sisäpoliittisesta se laskee jatkuvasti, Gudkov arvioi Vedomostille.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka