Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irlannin kolme suurinta puoluetta tasoissa ovensuukyselyissä

Irlannissa ovensuukyselyjen tulokset ennakoivat kimurantteja hallitusneuvotteluita, kun kolme suurinta puoluetta näyttävät päätyneen parlamenttivaaleissa tasatulokseen.

Irlantilaiset äänestivät lauantaina ennenaikaisissa vaaleissa myrskyisässä säässä.

Pääministeri Leo Varadkarin Fine Gael -puolueen kannatus oli ovensuukyselyssä 22,4 prosenttia, vasemmistolaisen ja kansallismielisen Sinn Feinin 22,3 prosenttia ja keskustaoikeistolaisen Fianna Failin 22,2 prosenttia.

Kyselyn tulos julkaistiin vaalihuoneistojen sulkeutuessa puolilta öin Suomen aikaa, ja siihen vastasi noin 5 000 äänestäjää. Virhemarginaali on noin 1,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Varsinaisten tulosten valmistuminen kestää kauan. Syynä on monimutkainen vaalijärjestelmä, jossa äänestäjä voi antaa ykkösäänen lisäksi useita toissijaisia ääniä eri puolueiden ehdokkaille.

Irish Times -lehden politiikan toimituksen päällikkö Pat Leahy sanoi, että Irlannissa ei ole koskaan nähty vastaavaa tulosta parlamenttivaaleissa.

– Hallituksen muodostamisesta on tulossa erittäin vaikeaa, jos puolueet säilyttävät vaaleja edeltäneet asetelmat, Leahy sanoi Irlannin yleisradioyhtiö RTE:lle.

Sinn Fein ollut vieroksunnan kohteena

Sekä Fine Gael että Fianna Fail ovat vakuuttaneet, että ne eivät muodosta hallitusta Sinn Feinin kanssa. Sinn Fein ponnahti vaalien alla mielipidekyselyissä kärkeen, mutta puolueen mahdollisuuksia päästä ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen painaa menneisyys Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena siipenä.

Varadkarin Fine Gael -puolueen vähemmistöhallitus on ollut vallassa vuoden 2016 vaaleista alkaen, ja Fianna Fail on tukenut sitä oppositiosta. Fianna Fail on ilmaissut, että nyt olisi sen aika ottaa vetovastuu maan johtamisesta.

Vaikka suuri naapurimaa Britannia erosi juuri EU:sta, asiasta ei ole vaalikamppailussa pahemmin puhuttu. Huomio on keskittynyt muun muassa asuntopulaan ja ongelmiin terveydenhuollon palveluissa.