Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Serbian asevoimat määrätty valmiuteen, Biden: Sopu Yhdysvaltain velkakattokiistaan on lähellä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Miten käy hallitusneuvotteluiden? RKP:n eduskuntaryhmä päättää tänään, hyväksyykö se maahanmuutosta ja ilmastosta tehdyt hallitusneuvottelupaperit

RKP:n eduskuntaryhmä päättää tänään kokouksessaan, hyväksyykö se maahanmuutosta ja ilmastosta tehdyt hallitusneuvottelupaperit. Linjaukset saatiin valmiiksi perjantaina.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi eilen, että jos RKP ei papereita hyväksy, nykyinen neuvotteluryhmä ei voi jatkaa.

Maahanmuutto ja ilmastoasiat ovat hallitusneuvotteluiden vaikeimmat kysymykset, ja tällä viikolla on keskitytty niiden ratkomiseen.

Orpo kertoo toivovansa, että kaikki voivat hyväksyä perjantaina löytyneet linjaukset.

Hallitusneuvotteluita ovat käyneet RKP, perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Metsäaktivismi vetää väkeä - kymmenet vahtivat metsiä vapaaehtoisina

Metsäaktivismi houkuttaa eri-ikäisiä ensikertalaisia eri puolilla Suomea, kerrotaan ympäristöjärjestö Greenpeacesta STT:lle.

Greenpeacen, Luontoliiton ja Elokapinan yhteistyöstä syntyneessä Metsäliikkeessä on tällä hetkellä parisataa aktiivista osallistujaa. Reilun vuoden aikana liikkeen toimintaan on Greenpeacen mukaan koulutettu lähes 600 ihmistä.

Noin 50 toimii luonnonmetsiä hakkuiden varalta vartioivina metsävahteina.

Greenpeacen viestinnän mukaan monilla toimintaan mukaan tulleista ei ole aiempaa kokemusta ympäristöliikkeistä.

Myös Luontoliitosta sanotaan, että uusien iltoihin on paljon tulijoita. Kaikki eivät kuitenkaan aina jää mukaan toimintaan.

Voittaako suomalaisohjaaja Aki Kaurismäki arvostetun Kultaisen palmun? Palkinnon voittaja julkistetaan tänään

Suomalaisohjaaja Aki Kaurismäen uusi elokuva Kuolleet lehdet kilpailee Cannesin elokuvajuhlilla tänään Kultainen palmu -palkinnosta, jonka voittaja julkistetaan illalla. Haastajia on parikymmentä.

Kaurismäen elokuva on kerännyt kansainvälisiltä kriitikoilta suitsutusta. Myös salin yleisö palkitsi elokuvan pitkillä aplodeilla Cannesissa sen ensiesityksessä.

Kuolleet lehdet tulee Suomessa elokuvateattereihin 15. syyskuuta. Kaurismäen tragikomedia kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen yrityksestä löytää rakkaus.

Venäjä suunnittelee lavastettua iskua Zaporizhzhjan ydinvoimalalla, sanoo ukrainalaistiedustelu

Venäjä valmistelee laajaa provokaatiota valtaamallaan Zaporizhzhjan ydinvoimalalla, sanoo Ukrainan sotilastiedustelupalvelu.

Tiedustelupalvelun mukaan Venäjä aikoo lähiaikoina lavastaa alueella tehdyn iskun, jota se väittäisi Ukrainan toteuttamaksi.

Väitetyn iskun jälkeen Venäjä aikoisi kertoa säteilyvuodosta, jonka vuoksi Venäjä pyrkii saamaan aikaan tulitauon vaativan kansainvälisen tutkinnan, sanoo sotilastiedustelu.

Zaporizhzhjan alue on osittain Venäjän valtaama, osittain Ukrainan hallinnassa. Venäjän joukot ovat miehittäneet ydinvoimalaa viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Serbian asevoimat määrätty valmiuteen, Pohjois-Kosovossa poliisin ja mielenosoittajien yhteenottoja

Serbian asevoimat on määrätty valmiustilaan ja serbialaisjoukkoja lähetetty Kosovon vastaiselle rajalle.

Poliisi otti perjantaina yhteen serbimielenosoittajien kanssa Kosovon pohjoisosassa sijaitsevassa Zvecanin kaupungissa.

Mielenosoituksessa vastustettiin Kosovon pääministeri Albin Kurtin tekemiä albaanipormestarien nimityksiä.

Sekä Yhdysvallat että EU ovat tuominneet tilannetta kärjistäneet Kosovon hallituksen toimet alueella.

Yhdysvallat on lisäksi useiden länsimaiden kanssa ilmaissut huolensa Serbian päätöksestä nostaa asevoimiensa valmiustasoa Kosovon vastaisen rajan tuntumassa. (Lähde: AFP)

Kaksi joukkoampumista sai serbialaiset kadulle vastustamaan väkivaltaa ja maan kahtiajakoa lietsovaa mediaa

Serbiassa on tänään jälleen määrä kutsua koolle laajoja protesteja. Protesteissa halutaan vastustaa "maassa vallitsevaa väkivallan kulttuuria".

Protestit saivat alkunsa kahdesta maata järkyttäneestä joukkoampumisesta. Ne ovat nyt laajentuneet presidentti Aleksandar Vucicia ja maan valtapuoluetta eli Serbian edistyspuoluetta vastustaviksi protesteiksi.

Mielenosoittajat ovat vaatineet muun muassa väkivaltaisten sisältöjen suitsimista mediassa. Protestoijat ovat myös kritisoineet sitä, että maan hallitusta lähellä olevat mediat ovat antaneet hallituksen edustajille tilaa jakaa kansakuntaa ja hyökätä vastustajiaan vastaan. (Lähde: AFP)

Sopu Yhdysvaltain velkakattokiistaan on lähellä, Biden arvioi toiveikkaana

Sovun saaminen Yhdysvaltain velkakattokiistaan on erittäin lähellä, arvioi maan presidentti Joe Biden.

Hän sanoi olevansa toiveikas, että paikallista aikaa perjantaina saataisiin vielä tieto siitä, ovatko neuvottelijat saaneet sopimuksen aikaan. Hän sanoi toivovansa ratkaisua kiistaan ennen kuin kello lyö 12, eli Suomen aikaa aamuseitsemään mennessä.

Osapuolet ovat tiettävästi onnistuneet perjantaina hivuttautumaan lähemmäksi sopua kiistassa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltoja uhkaa maksukyvyttömyys reilun viikon päästä, jos velkakattoa ei nosteta, sanoo valtiovarainministeri

Yhdysvaltoja uhkaa maksukyvyttömyys kesäkuun 5. päivänä, jos kongressi ei saa nostettua velkakattoa siihen mennessä, varoittaa valtiovarainministeri Janet Yellen. Takaraja nostolle on lykkääntynyt hieman Yellenin aiemmasta arviosta, kesäkuun 1. päivästä.

Yellen kertoo asiasta kirjeessä edustajainhuoneen puhemiehelle, republikaani Kevin McCarthylle.

Velkakaton nostaminen on kiistakapula kongressin republikaanijohtoisen edustajainhuoneen ja demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinnon välillä. Jos nostoa ei tehdä, Yhdysvallat jättäisi ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta. (Lähde: AFP)

Wall Street sulkeutui nousussa

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat viikon päätteeksi plussan puolella.

Teollisuusindeksi Dow Jones oli perjantain päätteeksi 1,0 prosentin nousussa, kun taas laaja-alainen S&P 500 oli koholla 1,3 prosentin verran. Kaikista eniten kipusi kuitenkin teknologiapainotteinen Nasdaq, joka oli päivän päätteeksi 2,2 prosenttia plussalla.

Demokraatit ja republikaanit ovat mediatietojen mukaan hivuttautuneet perjantaina lähemmäs sopua Yhdysvaltain velkakaton nostamiseksi. Washingtonissa ilmoilla ollut optimismi on näkynyt arvopaperimarkkinoilla nousuna myös Euroopassa ja Aasiassa. (Lähde: AFP)