Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore raportti: Peräti 843 suomalaisyritystä teki konkurssin alkuvuonna– näille aloille konkurssiaalto iski pahiten

Konkurssien määrä kasvoi tammi–huhtikuussa 26 prosenttia. Pahiten ovat kärsineet it- ja viestintäalan, kaupan, rakennusalan sekä majoitus- ja ravitsemusalan yritykset.

Konkurssiin asetettujen suomalaisyritysten määrä on kasvanut alkuvuonna hurjasti. Tammi–huhtikuussa 2023 konkursseja tehtiin koko maassa peräti 26 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa enemmän. Tiedot käyvät ilmi data-analytiikkayhtiö Dun & Bradstreetin kokoamista tiedoista. Uutissuomalainen kertoo tuoreen raportin tuloksista ensimmäisenä.

Konkurssin teki tammi–huhtikuussa yhteensä 843 yritystä. Tämä on 170 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Dun & Bradstreetin mukaan konkurssien määrä alkoi kasvaa jo kesäkuussa 2022. Konkurssien määrässä näkyy voimakas toimintaympäristön muutos, muun muassa sota Ukrainassa.

– Pandemian jälkeen taloutta ovat koetelleet inflaatio, energian ja raaka-aineiden hintojen nousu sekä toimitusketjujen ongelmat. Myönteinen merkki on, että kaikesta huolimatta konkurssien määrä näyttäisi nyt tasaantuvan, sanoo Dun & Bradstreetin myyntijohtaja Pasi Leino tiedotteessa.

Tänä vuonna konkurssimäärät ovat kasvaneet eniten Kymenlaaksossa (150 prosenttia), Pohjois-Savossa (90 prosenttia), Päijät-Hämeessä (72 prosenttia) ja Kanta-Hämeessä (68 prosenttia).

Toimialoista konkurssit ovat lisääntyneet eniten it- ja viestintäalalla ja vähittäiskaupassa (molemmissa 34 prosenttia), rakentamisessa (28 prosenttia) ja majoitus- ja ravitsemusalalla (24 prosenttia).

– Konkurssien lisääntyminen it- ja viestintäalalla voi olla hieman yllättävää. Yksi syy tähän on rahoituksen saannin tiukkeneminen yhtä aikaa kustannuskasvun kanssa, Leino kommentoi.

Tiheästi asutuilla alueilla majoitus- ja ravitsemusala on kärsinyt enemmän kuin harvaan asutuilla.

– Pienet yhtiöt joutuvat konkurssiin muita helpommin, mutta nyt myös suurten yritysten kaatuminen on huomattavaa, koska markkinoilla on käynnissä monia negatiivisia vaikutuksia yhtä aikaa. Tämän takia on entistäkin tärkeämpää seurata toimittajia ja asiakkaita tarkasti tulevan ennakoimiseksi, Leino sanoo.

Alueista positiivisesti erottuvat Pohjanmaa, Lappi ja Etelä-Savo, joissa konkurssien määrä on laskenut. Pohjamaalla pudotusta on ollut 22 prosenttia, Lapissa 18 ja Etelä-Savossa 11 prosenttia. Myös Keski-Pohjanmaalla konkurssien määrä laski, mutta konkurssien pienen määrän vuoksi muutos ei ole tilastollisesti merkittävä.

Tanskassa konkurssien määrä kasvoi tammi–huhtikuussa 29 prosenttia, Ruotsissa 30 prosenttia ja Norjassa peräti 34 prosenttia, joten ongelma on samanlainen muuallakin. Konkurssiraportti pohjautuu Dun & Bradstreet viranomaislähteistä keräämään tietoon kansallisista konkursseista.