Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjä on menettänyt useita vastatykistötutkiaan Ukrainassa

Venäjällä ei todennäköisesti ole enää kovin monta vastatykistötutkaa käytettävissä Ukrainassa, sillä se on menettänyt niitä taisteluissa jo ainakin kuusi kappaletta, Britannian puolustusministeriö arvioi päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Laitteita pidetään taisteluissa erittäin hyödyllisinä, sillä ne mahdollistavat nopeat vastaiskut vihollisen tykistöön.

Ukrainan erikoisjoukot julkaisivat viime viikolla kuvan Donetskin alueella tuhotusta venäläisestä vastatykistötutkasta. Brittitiedustelun mukaan sekä Ukraina että Venäjä ovat jatkuvasti pyrkineet tuhoamaan vastapuolen vastatykistötutkia.

Tuhoutuneiden laitteiden uusiminen on tiedusteluraportin mukaan korkealla sekä Venäjän että Ukrainan prioriteettilistalla. Brittiarvion mukaan uusien vastatykistötutkien hankkiminen voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa Venäjälle, sillä maalle asetetut pakotteet vaikeuttavat laitteeseen tarvittavan korkean teknologian elektroniikan toimituksia.

Zelenskyi: Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt jo 400 päivää

Ukraina on kestänyt maahan kohdistuvaa Venäjän täysimittaista hyökkäyssotaa jo 400 päivää, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen jokailtaisessa puheessaan. Puheessa Zelenskyi kiitteli Ukrainan puolustajia ja tukijoita sekä valoi uskoa Ukrainan voittoon.

Zelenskyi vakuutti Ukrainan lopulta voittavan sodan ja toipuvan koettelemuksesta. Hänen mukaansa Ukrainaan ei jätetä jälkeäkään Venäjästä.

– Valmistelemme seuraavia toimiamme. Valmistaudumme lähestymään voittoamme, Zelenskyi sanoi.

Tänään on kulunut tasan vuosi Kiovan lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupungin Butshan vapauttamisesta venäläismiehityksen alta. Sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan lausunnossa Zelenskyi kuvaili Butshaa venäläismiehittäjien julmuuksien symboliksi.

Viime vuonna huhtikuun alussa uutistoimisto AFP löysi kaupungista saman kadun varrelta ainakin 20 siviiliä, joista osan kädet oli sidottu taakse. Seuraavien viikkojen aikana Butshasta löytyi satoja ruumiita, monissa oli jälkiä kidutuksesta.

– Me emme koskaan unohda. Rankaisemme jokaista rikoksentekijää, Zelenskyi vakuutti.

Lukashenka ehdotti aselepoa Ukrainaan

Ukraina ja Venäjä tyrmäsivät molemmat perjantaina Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan ehdotuksen Ukrainan aselevosta. Lukashenkan mukaan Venäjän ja Ukrainan tulisi aloittaa neuvottelut välittömästi, koska länsimaiden Ukrainalle antama tuki on kasvattanut ydinsodan uhkaa Ukrainassa.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kirjoitti Twitterissä, ettei aselevosta voida puhua niin kauan kuin Venäjän joukkoja on Ukrainassa.

– Aselepo tarkoittaisi, että Venäjän joukot pysyisivät miehitetyillä alueilla, mitä ei voi hyväksyä, Podoljak muistutti.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan sotilasoperaatiota jatketaan, sillä se on tällä hetkellä ainoa tapa, jolla Venäjä voi saavuttaa tavoitteensa.

---

Lähteenä myös AFP.