Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian puolustusministeri suitsutti Suomen ja Ruotsin reservijärjestelmää – "Olemme kateellisia"

Britannian puolustusministeri Ben Wallace kehuu Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien reserviläisjärjestelmää. Wallace sanoi, että näkisi mielellään Britanniassakin vastaavan systeemin.

Wallace puhui asiasta keskiviikkona tapaamisessaan Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin kanssa. Wallace sanoi medialle, että asevelvollisuus ja reservi menevät usein käsi kädessä.

– Olemme ehdottomasti kateellisia siitä, kuinka he hyödyntävät reserviään. Olisin todella mielissäni, jos meilläkin olisi vastaava malli, Wallace sanoi.

Britannia luopui kaikkia nuoria miehiä koskettavasta asevelvollisuudesta vuonna 1960. Sen palauttamista ovat vaatineet lähinnä oikean laidan poliitikot.

Wallace huomautti, että Suomessa ja Ruotsissa tehtiin asevelvollisuuden suhteen erilaisia valintoja toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä kuin useissa muissa Euroopan maissa.

Ministeriö selitteli lausuntoa

Britannian puolustusministeriö kiisti Wallacen kommenttien tarkoittaneen, että hän haluaisi palauttaa maahan asevelvollisuuden. Ministeriön mukaan Wallace halusi korostaa myönteisiä vaikutuksia, joita reserviläisillä on Suomelle ja Ruotsille.

– Hän ylisti noiden maiden reserviläismalleja eikä millään tavalla ilmaissut, että haluaisi tuoda Britanniaan asevelvollisuuden, ministeriön edustaja sanoi.

Wallace totesi, että reserviläisistä on paljon hyötyä nykyaikaisille asevoimille, jotka tarvitsevat esimerkiksi kybersodankäynnin asiantuntijoita.

– Täytyy huomata, että Ukrainan opetus meille on resilienssin kasvattaminen, ja reserviläiset ovat osa sitä.

Wallace ja Jonson keskustelivat Lontoossa myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien etenemisestä. Suomen Nato-jäsenyys on saamassa sinettinsä lähipäivinä, kun taas Ruotsin Nato-polku on toistaiseksi tukossa Turkin ja Unkarin ratifioinneissa.