Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian ja Saksan panssarivaunut saapuneet Ukrainaan – maan puolustusministeri hehkuttaa liittolaisten tukea

Britannian Challenger 2 -taistelupanssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan, kertoi Ukrainan puolustusministeriön edustaja myöhään maanantai-iltana.

– Ne ovat jo Ukrainassa, ministeriön edustaja Irina Zolotar sanoi uutistoimisto AFP:lle, mutta ei kertonut enempää yksityiskohtia.

Britannia lupasi tammikuussa, että maa toimittaa Ukrainalle neljätoista Challenger 2 -taistelupanssarivaunua. Ukrainalaissotilaiden koulutus tankkien käyttöön alkoi pian ilmoituksen jälkeen.

Maanantaina Britannian hallitus kertoi, että tankkien käyttöä harjoitelleet joukot ovat nyt valmiit siirtymään taistelujen etulinjaan.

– Ukrainan panssarijoukot ovat suorittaneet loppuun koulutuksensa Challenger 2 -vaunujen käytöstä Britanniassa ja ovat palanneet kotiin jatkamaan taisteluaan Venäjän laitonta ja yksipuolista hyökkäystä vastaan, Britannian puolustusministeriö sanoi tiedotteessa.

Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja odotetaan käytettävän Ukrainan mahdollisissa vastahyökkäyksissä tänä keväänä.

Scholz: Saksa on toimittanut Leopard-panssarivaunut Ukrainalle

Myös Saksan Ukrainalle lupaamat panssarivaunut ovat saapuneet Ukrainaan. Asian vahvisti Saksan liittokansleri Olaf Scholz maanantaina.

Scholz puhui asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa Rotterdamissa. Panssarivaunujen toimittamisesta oli aiemmin uutisoinut Der Spiegel, jonka mukaan Saksa on toimittanut Ukrainalle yhteensä 18 uudenaikaista Leopard-taistelupanssarivaunua.

Lehden mukaan viimeisin panssarivaunu lähetettiin Saksasta viime viikon lopulla Ukrainan rajalle. Saksa pitää toimitusreitin salassa turvallisuussyistä, lehti kirjoitti.

Ukrainaan on Der Spiegelin mukaan saapunut Saksasta myös noin 40 jalkaväen Marder-rynnäkköpanssarivaunua.

Puolustusministeri hehkutti liittolaisten tukea

Aiemmin maanantaina Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi tarkistaneensa "uudet lisäykset" maan asevoimiin. Challenger 2 -taistelupanssarivaunujen lisäksi hän mainitsi muun muassa Saksan Marder -rynnäkköpanssarivaunut.

– Vuosi sitten kukaan ei olisi uskonut liittolaistemme tuen olevan näin vahvaa, ministeri sanoi Facebookissa.

Hän ylisti Britannian Challengereita ja kutsui niitä sotataiteen mestariteoksiksi.