Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Biden määräsi liittovaltion tukea Mississippiin – ainakin 26 on kuollut eteläisten osavaltioiden myrskyissä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt liittovaltion apua Mississippin osavaltiolle myrskytuhojen takia, kertoo Valkoinen talo.

Liittovaltion rahoitus sisältää avustuksia väliaikaiseen asumiseen ja kotien korjaamiseen sekä edullisia lainoja vakuuttamattomien omaisuushäviöiden korvaamiseksi. Sitä voidaan presidentin määräyksellä myöntää neljän piirikunnan asukkaille, jotka ovat kärsineet myrskytuhoista.

Liittovaltion rahoitusta on saatavana myös vaarojen lieventämistoimenpiteisiin koko osavaltiossa.

Viranomaiset ovat kertoneet muun muassa uutiskanava CNN:n mukaan, että Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa riehuneissa myrskyissä on kuollut ainakin 26 ihmistä.

Myrskyt ja tornadot pyyhkäisivät Mississippin sekä naapuriosavaltio Alabaman yli perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä paikallista aikaa.

Mississippissä on raportoitu ainakin 25 kuolemantapausta, ja Alabamassa kerrotaan ainakin yhden kuolleen. Lisäksi kymmenet ihmiset ovat loukkaantuneet. Uhriluvun pelätään vielä nousevan pelastus- ja raivaustöiden jatkuessa.

Pahimmillaan kymmenettuhannet ilman sähköjä

Myrsky repi irti talojen kattoja, katkoi puita sekä pyyhkäisi joitain asuinalueita lähes maan tasalle. Pahimmillaan kymmenettuhannet olivat ilman sähköjä. Washington Postin mukaan tuuli puhalsi puuskissa pahimmillaan liki 36 metriä sekunnissa.

Tornado puolestaan iski Mississippissä ainakin Silver Cityn ja Rolling Forkin kaupunkeihin, joista jälkimmäinen tuhoutui erittäin pahoin. Rolling Forkissa kokonaisia taloja kerrotaan tuhoutuneen, autoja kaatuneen sekä puita repeytyneen juurineen maasta.

Tornadon vauhti on ollut voimakkaimmillaan 70–90 metriä sekunnissa, Washington Post kertoo.

Rajuilmojen odotetaan jatkuvan eteläisten osavaltioiden alueella viikonlopun ajan ja vaikuttavan jopa 20 miljoonaan ihmiseen. Suureen osaan Mississippiä odotetaan pahoja myrskyjä ja mahdollisesti tornadoja sunnuntai-iltaan asti.