Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Outokumpu ja Fortum selvittävät pienydinvoimalan rakentamista

Teräsyhtiö Outokumpu ja energiayhtiö Fortum aikovat selvittää Outokummun terästuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kehittyvän pienydinvoiman (Small Modular Reactor, SMR) avulla. Yhtiöt kertovat allekirjoittaneensa asiasta aiesopimuksen.

Selvityksen tavoitteena on arvioida pienydinvoiman toteutettavuutta Suomessa. Ensi vaiheessa pyritään tunnistamaan mahdolliset liiketoimintamallit ja tekniset ratkaisut jatkokehitystä ajatellen. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

Yksi vaihtoehto pienydinvoimalan sijaintipaikaksi on Outokummun tehtaiden lähialueet Torniossa.

Outokummun toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että Outokumpu on Suomen suurin sähkönostaja. Jotta terästeollisuus pysyy kilpailukykyisenä Suomessa, tarvitaan hänen mukaansa riittävä määrä vähähiilistä ja kustannustehokasta energiaa.

– Tuuli-, aurinko- ja vesivoiman lisäksi energiaintensiivisillä teollisuudenaloilla ja koko yhteiskunnassa tarvitaan vakaata ja päästötöntä energiaa. Ydinvoima on tällä hetkellä siihen ainoa vaihtoehto. Siksi haluamme tutkia pienydinvoimaloiden tarjoamia mahdollisuuksia yhdessä Fortumin kanssa osana vastuullisuustyötämme, Malinen sanoo tiedotteessa.

Fortum on uudessa strategiassaan linjannut, että se haluaa edistää pohjoismaisen teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja kasvua tarjoamalla asiakkailleen puhdasta energiaa ja hiilidioksidipäästöttömiä ratkaisuja.

Alkuviikosta Fortum kertoi, että selvittää myös brittiläisen Rolls-Royce SMR:n kanssa mahdollisuuksia rakentaa pienydinvoimaloita Suomeen ja Ruotsiin. Lisäksi Fortum on solminut yhteistyösopimuksia ranskalaisen EDF:n, ruotsalaisen Kärnfull Nextin ja suomalaisen Helenin kanssa.