Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum ja Rolls-Royce selvittävät mahdollisuuksia rakentaa pienydinvoimaloita Suomeen

Energiayhtiö Fortum ja brittiläinen Rolls-Royce SMR tutkivat yhdessä mahdollisuuksia rakentaa pienydinvoimaloita Suomeen ja Ruotsiin. Fortumin mukaan yhtiöt ovat solmineet asiasta yhteisymmärrysasiakirjan.

Sopimus on osa Fortumin viime syksynä aloittamaa kaksivuotista selvitystä uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä. Selvityksessä Fortum kartoittaa sekä pienydinvoimaloiden että perinteisten suurten reaktorien kaupallisia, teknologisia ja yhteiskunnallisia vaatimuksia.

Rolls-Roycen tytäryhtiö Rolls-Royce SMR on perustettu vuonna 2021. Yhtiö pyrkii tuomaan markkinoille pieniä modulaarisia ydinreaktoreita, jotka voivat tuottaa sähköä 470 megawatin teholla ainakin 60 vuoden ajan.

Fortum kuvailee Rolls-Royce SMR:n olevan edelläkävijöiden joukossa pienydinvoima-alalla. Lisäksi emoyhtiö Rolls-Roycella on useiden vuosikymmenien kokemus ydinvoimasta. Fortumin mukaan Rolls-Roycen teollinen kokemus on erittäin arvokasta syksyllä alkaneen selvitystyön kannalta.

Rolls-Royce SMR:n lisäksi Fortum on solminut yhteistyösopimuksia ranskalaisen EDF:n, ruotsalaisen Kärnfull Nextin ja suomalaisen Helenin kanssa. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.