Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisasiantuntija Xin Venäjän-vierailusta: Strategista viestintää, vähemmän konkretiaa

Kiinan presidentin Xi Jinpingin näyttävässä vierailussa Venäjälle ja neuvotteluissa presidentti Vladimir Putinin kanssa on ensi sijassa kyse molempien maiden halusta viestiä strategisesti lännen suuntaan, sanoo erikoistutkija Matti Puranen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Hänen mukaansa tällaiset tapaamiset ja viestintä keskinäisistä suhteista ovat kyenneet luomaan jonkinlaista pelotetta.

– Se on toiminut ihan hyvin jo vuosikausia, joten mitä sitä muuttamaan. En usko, että Kiinalla on tässä mitään intressiä sen syvemmälle mennä, Puranen sanoo.

Hän ei pane paljoa käytännön merkitystä Xin puheille Kiinan ja Venäjän strategisesta kumppanuudesta. Mailla on ollut tällaisella nimellä kutsuttu suhde jo parikymmentä vuotta, mutta niin on edelleen muodollisesti myös Kiinalla ja Ukrainalla.

– Se (strateginen kumppanuus) ei vielä itsessään tarkoita mitään konkreettista, Puranen sanoo.

Hän ennustaa Kiinan pyrkivän edelleen pysyttäytymään muodollisesti puolueettomana suhteessa Ukrainan sotaan. Tämä tavoite saa vahvistusta, jos huhut Xin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin keskusteluista toteutuvat.

Purasen mukaan jatkossakin siis kuultaneen Kiinan taholta ristiriitaisia linjauksia siitä, että maiden alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava, mutta toisaalta myös toisten valtioiden turvallisuusintressit pitää ottaa huomioon.