Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Rautatiealan lakko alkoi, äitiä syytetään lapsensa tapon yrityksestä viime kesänä, tänään heitetään hyvästit talvelle

Rautatiealan lakko alkoi tänään heti vuorokauden vaihduttua maanantaiksi eli kello 00.01.

Lakko tarkoittaa käytännössä sitä, että koko Suomen kauko- ja lähijunaliikenne on pysähtynyt. Lakko on voimassa toistaiseksi, sillä sille ei ole ilmoitettu päättymispäivää. Se loppuu vasta, kun työriidan osapuolet pääsevät sopuun.

Lakon alkaminen varmistui eilen alkuillasta valtakunnansovittelijan ilmoitettua, etteivät työriidan osapuolet Rautatiealan unioni (RAU) ja Palta päässeet viime hetken neuvotteluissa sopuun.

Erimielisyyksien ratkomista on tarkoitus jatkaa alkuviikosta heti, kun se on mahdollista.

Äitiä syytetään lapsensa tapon yrityksestä Porvoossa viime kesänä – käräjäkäsittely alkaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsitellään tänään juttua, jossa äitiä syytetään lapsensa tapon yrityksestä Porvoossa. Poika oli tapahtuma-aikaan viisivuotias.

Epäilty tapon yritys tapahtui viime kesäkuussa. Sosiaaliviranomaiset olivat menossa tarkastuskäynnille perheen kotiin, kun he näkivät asunnon ikkunasta äidin pahoinpitelevän poikaa.

Poika sai pahoinpitelyn seurauksena vakavia vammoja ja vietiin sairaalahoitoon. Myöhemmin poliisi kertoi, että lapsi oli toipunut vammoistaan hyvin.

Äidille on tehty mielentilatutkimus, jonka lopputuloksesta kerrottaneen tänään.

Tänään heitetään hyvästit talvelle

Pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa perinteisen tulkinnan mukaan tänään kevät.

Kevätpäiväntasauksena aurinko on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Päiväntasaajan pohjoispuolella alkaa kevät ja eteläpuolella syksy.

Tänä vuonna kevätpäiväntasaus on tänään illalla kello 23.24 Suomen aikaa. Kevätpäiväntasauksen jälkeen valoisa aika pitenee Suomessa noin 5–10 minuuttia vuorokaudessa, kunnes kesäkuun lopulla päivä alkaa jälleen lyhetä.

Josep Borrellin ammusaloite tulee ulkoministerien pöydälle Brysselissä

Ulko- ja puolustusministerit hakevat tänään Brysselissä poliittista siunausta ammusaloitteelle, jota EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell ehdotti aiemmin tässä kuussa puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa Tukholmassa.

Tarkoituksena olisi helpottaa Ukrainan ammuspulaa unionin jäsenmaiden omista varastoista ja hankkia ammuksia jäsenmaiden yhteishankinnoilla sekä lisätä puolustusteollisuuden kapasiteettia.

Suomesta Brysselissä ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Kaksikon on lisäksi määrä tavata iltapäivällä Naton päämajassa puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg, minkä lisäksi Haavistolle on kaavailtu kahdenkeskeistä tapaamista muun muassa Unkarin ulkoministerin Peter Szijjarton kanssa.

Welt: Britannia valmis korvaamaan Puolan Ukrainalle luovuttamat hävittäjät

Britannian hallitus on valmis korvaamaan Puolalle Ukrainalle luovutettavat hävittäjät, kertoo Britannian puolustusministeriön valtiosihteeri James Heappey saksalaislehti Weltin haastattelussa.

Heappeyn mukaan Britannia on valmis menettelemään hävittäjien kohdalla samalla tavalla kuin Puolan luovuttaessa T-72-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jolloin Britannia paikkasi näiden jättämää aukkoa lähettämällä Puolalle Challenger-2-tankkejaan.

Puola on luovuttamassa Ukrainalle MiG-29-hävittäjiä. Heappeyn mukaan Puola ei kuitenkaan ole vielä pyytänyt Britannialta tukea näiden korvaamiseen.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa yhteenvedon ilmaston tilasta ja tulevaisuuden näkymistä

YK:n alainen kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa tänään tuoreimman raporttinsa maapallon ilmaston tilasta ja sen tulevaisuuden näkymistä. Kysessä on yhteenvetoraportti vuosina 2018–2022 julkaistuista aiemmista raporteista.

Vuoden 2015 Pariisin ilmastokokouksessa todettiin, että ilmaston lämpeneminen pitää rajata enintään kahteen celsiusasteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Myöhemmin IPCC on kuitenkin todennut, että turvallinen raja olisi enintään 1,5 celsiusastetta lämpimämpi ilmasto.

Edellä mainittu tavoite edellyttäisi kasvihuonekaasujen päästöjen välitöntä ja nopeaa vähentämistä. Toistaiseksi päästöt ovat kuitenkin kasvaneet. Siksi IPCC:n mukaan näyttää todennäköiseltä, että 1,5 asteen raja ylitetään.

Kiinan presidentti Xi matkustaa Venäjälle ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään vierailunsa Venäjällä, missä ohjelmaan lukeutuu tapaamisia presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Kremlin mukaan Xin ja Putinin on määrä keskustella maiden strategisen yhteistyön ja kumppanuuden tiivistämisestä. Keskusteluissa nousee väistämättömästi tapetille myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, minkä suhteen Kiina on pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa neutraalina osapuolena.

Xin vierailulla on maanantaina luvassa lounas Putinin kanssa. Tiistaina johtajat puolestaan käyvät viralliset neuvottelunsa. (Lähde: AFP)

Punaisen Ristin mukaan järjestön kaksi siepattua työntekijää on vapautettu Malissa

Länsi-Afrikan Malissa maaliskuun alussa siepatut kaksi Punaisen Ristin työntekijää on vapautettu, avustusjärjestö kertoo. Työntekijät vapautettiin sunnuntaina illalla, järjestön Malin-haara tiedotti Twitterissä.

Työntekijät siepattiin 4. maaliskuuta Gaon ja Kidalin kaupunkien välillä Malin koillisosassa. Malin turvallisuustilanne on ollut heikko vuodesta 2012 lähtien, ja malilaisten sekä ulkomaalaisten sieppaukset ovat yleisiä. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea kertoo harjoitelleensa ydinasein tehtävää vastaiskua

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoo maan itsevaltaisen johtajan Kim Jong-unin johtaneen kaksipäiväisiä sotaharjoituksia, joissa simuloitiin ydinasein tehtävää vastahyökkäystä. Harjoituksiin kuului harjoituskärjellä varustetun ballistisen ohjuksen laukaisu.

Etelä-Korea ja Japani kertoivat jo aiemmin Pohjois-Korean laukaisseen ballistisen ohjuksen Japaninmereen. Kyseessä oli jo viikon neljäs laukaisu. Pohjois-Korea on ohjuslaukaisuilla protestoinut Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisiä sotaharjoituksia. (Lähde: AFP)

Keskuspankit ympäri maailman käynnistävät koordinoidut toimet pankkisektorin rauhoittamiseksi

Yhdysvaltain keskuspankki Fed ja useiden muiden suurten teollisuusmaiden keskuspankit julkistivat sunnuntaina aloittavansa koordinoidut toimet parantaakseen pankkien likviditeettiä. Toimien tarkoituksena on rauhoitella hermostunutta pankkisektoria.

Toimet alkavat maanantaina, ja niihin osallistuvat Fedin ohella Kanadan, Britannian, Japanin, Sveitsin ja EU:n keskuspankit. Julkistus tehtiin sen jälkeen, kun Sveitsin hallitus oli järjestänyt suurkaupan, jossa UBS-pankki osti vaikeuksiin ajautuneen kilpailijansa Credit Suissen. (Lähde: AFP)

Suomalaismaalivahdeille kylmää kyytiä, kun New York kaatoi Nashvillen 7–0

Jääkiekon NHL:ssä New York Rangers nöyryytti kotikaukalossaan Nashville Predatorsia 7–0 päättyneessä näytöksessä.

Kiekko vilahti Nashvillen maalivahti Kevin Lankisen taakse neljä kertaa ennen ottelun ensimmäisen erän puoliväliä. Lankinen onnistui torjumaan vain yhden maalia kohti tulleen laukauksen, minkä jälkeen hänet laitettiin vaihtoon ajassa 9.09.

Lankisen korvaajaksi luistellut Juuse Saros onnistui paremmin ja torjui 26/29 kertaa. Nashvillen pakka oli kuitenkin sekaisin, ja ottelu ehti ensimmäisen erän loppuun mennessä 6–0-lukemiin. New Yorkin Kaapo Kakko syötti joukkueensa kuudennen maalin.