Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Junalakko alkaa maanantaina hyvin todennäköisesti, työriidan osapuolet sanovat – "Ratkaisua ei ole näköpiirissä"

Veturinkuljettajien työriidan osapuolten mukaan sovun löytäminen ennen maanantaina uhkaavaa junaliikenteen lakkoa näyttää hyvin vaikealta.

Työntekijäpuolta edustavan Rautatiealan unioni RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sekä työnantajapuolta edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat molemmat STT:lle pitävänsä lakon alkamista hyvin todennäköisenä.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi, että lauantaina on "soiteltu edestakaisin" ja yritetty miettiä ratkaisua ja erilaisia vaihtoehtoja tilanteeseen.

– Ratkaisua ei ole vielä näköpiirissä, Sajavaara sanoi STT:lle ja kuvaili neuvottelujen tilannetta vaikeaksi.

Työriitaan etsitään ratkaisua Sajavaaran mukaan vielä sunnuntaina iltapäivällä. Hänen mukaansa neuvottelujen jämähtämisessä aloilleen ei ole kyse ainoastaan viikkolepoon liittyvästä kirjauksesta.

– On myös muita isoja ongelmia ratkaisun hyväksymisen osalta, mutta en tässä lähde niitä avaamaan sen tarkemmin.

Kirjaus viikkolevosta hiertää osapuolten välillä

Myös työriidan osapuolet näkevät neuvottelutilanteen hankalana, ja merkittävimpänä erimielisyyden aiheuttajana nähdään nimenomaan viikkolepoon liittyvä kirjaus.

RAUn Palomäen mukaan viikkolepoajan pidentäminen olisi merkittävä asia työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta, kun taas Paltan Aarto näkee sen liian kalliina.

– Toteutuessaan veturinkuljettajien vaatima malli tarkoittaisi sitä, että kustannuksissa mennään yli yleisen linjan, Aarto sanoi STT:lle.

Palomäki puolestaan näkee, ettei työntekijäpuoli ole vaatimassa "mitään ihan älyttömiä", mutta sanoo viikkolepokirjauksen olevan työnantajapuolelle henkisesti vaikea asia.

– Jos nyt pitäisi arvioida todennäköisyyttä sille, että vielä huomenna löydetään asiaan sopu, sanoisin noin 10 ja 20 prosentin välillä, Palomäki arvioi.

Neuvottelutulos ja sovintoehdotus hylätty

RAUn ja Palvelualojen työnantajat Paltan välisiä työehtosopimusneuvotteluihin liittyviä erimielisyyksiä on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

RAU on hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

RAUn hallitus oli esittänyt neuvottelutuloksen hyväksymistä, mutta RAUn edustajisto hylkäsi sen. Hylkäys syntyi äänin 33–38.

Junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina kello 0.01. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Alun perin lakon piti alkaa viime viikolla, mutta valtakunnansovittelijan esityksestä työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä kahdella viikolla eteenpäin.

VR hyvittää lakon ajalle ostettuja lippuja

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Matkustajajunia ei siis ajeta esimiesvoimin, VR:n viestinnästä sanottiin STT:lle perjantaina.

Sunnuntai-iltana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajettaisiin määräasemilleen saakka, myös sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

Lakon ajalle ostetuista junalipuista maksetaan rahat takaisin automaattisesti noin viikon kuluessa, VR kertoo. Ilman kirjautumista paperisina ostetuista lipuista voi hakea korvausta VR:n verkkosivuilta.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

Jos asiakas haluaa siirtää liput toiseen ajankohtaan, sen voi tehdä ilman muutosmaksua perjantaista alkaen VR:n sovelluksessa, verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun.

Helsingin seudun liikenteestä (HSL) kerrottiin STT:lle, että metroliikenne kulkee pääkaupunkiseudulla normaalisti mahdollisesta junalakosta huolimatta.