Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Junalakkoon etsitään ratkaisua, Zelenskyi kiitteli kansainvälistä rikostuomioistuinta, Biden pitää Putinin pidätysmääräystä perusteltuna

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Veturinkuljettajien työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana

Veturinkuljettajien työriitaan on määrä etsiä ratkaisua viikonlopun aikana. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan ratkaisun etsiminen voi jatkua sunnuntaille saakka. Sajavaara kuvailee työriidan tilannetta erittäin vaikeaksi.

Viikonlopun aikatauluista ei ole kerrottu tarkempia tietoja.

Junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Matkustajajunia ei siis ajeta esimiesvoimin, VR:n viestinnästä sanottiin STT:lle perjantaina.

Proteiinia uusista lähteistä - sijoitukset ruokateknologian startup-yrityksiin lisääntyvät

Ruuantuotanto monipuolistuu, ja sijoitukset uuteen ruokateknologiaan ovat lisääntyneet merkittävästi viiden viime vuoden aikana. Suomalaisen pääomasijoittajan, biotekniikan tohtori Lauri Reuterin mukaan alalle syntyy kiinnostavia startup-yrityksiä myös kotimaassa, jossa on paljon biotekniikan osaamista.

Kasvaviin yrityksiin kuuluvat Solar Foods, joka tuottaa proteiinia hiilidioksidin ja sähkön avulla, sekä sienipohjaista proteiinia valmistava EniferBio. Molemmat yritykset rakennuttavat parhaillaan uusia tuotantolaitoksia Uudellemaalle.

Zelenskyi kiitteli kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöstä Putinin pidätysmääräyksestä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvailee kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tekemää päätöstä Venäjän presidentti Vladimir Putinin pidätysmääräyksestä historialliseksi.

Zelenskyi kiitteli päätöstä jokailtaisessa puheessaan. Pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

Zelenskyi sanoi, että tällaista rikosoperaatiota olisi ollut mahdoton toteuttaa ilman Putinin käskyä. Presidentin mukaan Ukrainalta on viety väkisin 16 000 lasta, joista toistaiseksi vain 300 on saatu palautettua.

USA:n Biden pitää Putinin pidätysmääräystä perusteltuna

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n antamaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin pidätyspäätöstä perusteltuna.

Päätös lähettää selkeän viestin, Biden kommentoi toimittajille Valkoisessa talossa. Hän huomautti samalla, että Yhdysvallat ei ole ICC:n jäsen.

ICC:n tekemän pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

Myöskään Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa. (Lähde: AFP)

Ukrainalaisen viljan vientisopimus umpeutumassa, neuvottelut uudesta kesken

Ukrainalaisen viljan vientisopimus on umpeutumassa tänään, eikä uutta sopimusta ole vielä solmittu. Venäjä ilmoitti alkuviikosta hyväksyvänsä ukrainalaisen viljan vientisopimuksen jatkamisen 60 päivän ajaksi, mutta sopimuksen yksityiskohdista ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen.

YK kertoi eilen, että neuvotteluja jatketaan yhä kaikilla tasoilla.

Sopimuksen tarkoituksena on turvata viljakuljetusten esteetön pääsy Mustanmeren kautta miljoonille Ukrainan viljasta riippuvaisille ihmisille. (Lähde: AFP)

Tuhannet marssivat Belgradissa vastustaakseen sopua Kosovon kanssa

Serbian pääkaupungissa Belgradissa tuhannet ihmiset marssivat kaduille vastustaakseen EU:n esittämää suunnitelmaa suhteiden normalisoimisesta Kosovon kanssa.

Serbian entinen maakunta Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta Serbia ei ole tunnustanut tätä.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic ja Kosovon pääministeri Albin Kurti tapaavat lauantaina Pohjois-Makedoniassa EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Josep Borrellin vetämissä neuvotteluissa. (Lähde: AFP)

Pörssit sulkeutuivat laskussa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Wall Streetin pörssit ovat sulkeutuneet laskussa perjantaina kaupankäynnin päätyttyä.

Teollisuusindeksi Dow Jones päätyi 1,2 prosentin laskuun, laaja-alainen S&P 500 oli 1,1 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 0,7 prosenttia pakkasella.

Torstaina toistakymmentä yhdysvaltalaista pankkia sopi pelastuspaketista First Republic Bankille, jonka pelättiin kaatuvan kalifornialaispankki Silicon Valley Bankin vanavedessä. Vielä uutisen jälkeen Wall Street sulkeutui vahvasti plussan puolella.

First Republic Bankin osakekurssi puolestaan putosi perjantaina 33 prosenttia. (Lähde: AFP)

Kotkaniemelle ja Teräväiselle syöttöpisteet, mutta Carolina kärsi tappion

Jääkiekon NHL:ssä vierailemassa ollut Carolina Hurricanes on kärsinyt 2–5-tappion Toronto Maple Leafsia vastaan.

Ottelussa Carolinan suomalaispelaajat Jesperi Kotkaniemi ja Teuvo Teräväinen kerryttivät kumpikin tililleen syöttöpisteen Martin Necasin toisen erän maalista.

Carolinan muista jäillä olleista suomalaisista Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi pelasivat kumpikin yli 17 minuuttia, mutta jäivät pisteittä. Maalivahti Antti Raanta oli poissa loukkaantumisen takia.

Esapekka Lappi dominoi MM-rallin Meksikon kisojen perjantain ajoja

MM-rallin Meksikon kisoissa Hyundain Esapekka Lappi ja tämän kartanlukija Janne Ferm ottivat varmoin ottein haltuunsa perjantain kisapäivän.

Päivän aikana ajetuista kahdeksasta erikoiskokeesta kaksikko kirjasi pohja-ajan viidessä ja tuli kakkossijalle kahdessa. Ainoa varjo suorituksessa oli päivän viimeinen ja kisojen 10. erikoiskoe, jossa suomalaiskuski jäi 7. sijalle 2,2 sekunnin päähän espanjalaiskuski Daniel Sordon pohja-ajasta.

10 erikoiskokeen jäljiltä Lappi on kärjessä 5,3 sekunnin erotuksella kakkosena tulevaan Sebastien Ogieriin.