Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina älähti Australian sukellusvenehankkeesta – Australia on ostamassa kolmesta viiteen yhdysvaltalaista ydinsukellusvenettä

Venäjän mukaan länsimaat ovat lietsomassa vuosien vastakkainasettelua Aasian ja Tyynenmeren alueelle sukellusvenekaupoilla ja Aukus-puolustusliittoumalla.

– Anglosaksinen maailma on, luomalla Aukuksen kaltaisia rakenteita ja tuomalla sotilasliitto Naton sotilasrakenteita Aasiaan, vakavasti suuntautumassa monien vuosien vastakkainasetteluun, sanaili Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tiistaina televisiossa.

Australia, Yhdysvallat ja Britannia sopivat Aukus-puolustusliittoumasta syksyllä 2021.

Jo aikaisemmin tiistaina Kiina varoitti, että Australia, Britannia ja Yhdysvallat ovat vaarallisella tiellä Australian tuoreiden sukellusvenekauppojen myötä.

Australia on kertonut ostavansa tulevina vuosina kolmesta viiteen yhdysvaltalaista ydinsukellusvenettä ja rakentavansa myöhemmin uuden sukellusvenemallin yhdysvaltalaisella ja brittiläisellä teknologialla.

– Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian tuore yhteinen lausunto osoittaa, että nämä kolme maata jättävät omien geopoliittisten etujensa vuoksi täysin huomiotta kansainvälisen yhteisön huolenaiheet ja etenevät pidemmälle ja pidemmälle virheiden ja vaaran tiellä, sanoi Kiina ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin.

Wangin mukaan kolmikon toimet ovat omiaan kiihdyttämään asevarustelua ja sopimus itsessään edustaa "tyypillistä kylmän sodan mentaliteettia"

Wangin mukaan sopimus lisää niin ikään riskiä ydinaseiden leviämisestä ja on vastoin nykyisten aseidenrajoitussopimusten henkeä ja tavoitteita.

Australian suurin asekauppa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden isännöi Australian pääministeri Anthony Albanesea ja Britannian pääministeri Rishi Sunakia Yhdysvaltain laivastotukikohdassa San Diegossa, kun sukellusvenekauppa julkistettiin.

Biden sanoi Yhdysvaltain turvanneen vakautta Intian ja Tyynenmeren alueella jo vuosikymmenien ajan ja sukellusveneliittouma vahvistaisi rauhan mahdollisuutta tulevina vuosikymmeninä.

Yhdysvaltalaispresidentti korosti, ettei Australia saa kaupassa ydinaseita. Ydinkäyttöisten sukellusveneiden saaminen nostaa Australian kuitenkin osaksi erittäin pientä joukkoa sekä tuo maan etualalle Yhdysvaltain johtamissa pyrkimyksissä vastustaa Kiinan sotilaallista laajentumista.

Albanese alleviivasi, että Australia on Britannian lisäksi vasta toinen maa, jolle on tarjottu pääsy Yhdysvaltain laivaston ydinsalaisuuksiin.

Pääministeri kuvaili samalla sukellusvenekaupan olevan Australian historian suurin puolustusinvestointi. Hän ennusti, että laajempi taloudellinen vaikutus Australiassa olisi samanlainen kuin autoteollisuuden tuomisella maahan toisen maailmansodan jälkeen.

Australian hallitus arvioi projektin maksavan ensimmäisen kymmenen vuoden aikana liki 40 miljardia dollaria eli noin 37 miljardia euroa, ja luovan arviolta 20 000 työpaikkaa.

Britannia ja Australia aikovat rakentaa uuden sukellusveneen

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi maanantaina toimittajille, että Australialle myydään 2030-luvun aikana kolme ydinkäyttöistä sukellusvenettä. Sullivanin mukaan alusten määrää on mahdollista nostaa viiteen, jos se on tarpeen.

Sullivanin mukaan suunnitelmalla pyritään vahvistamaan länsimaista puolustusliittoumaa Aasian ja Tyynenmeren alueella Kiinaa vastaan.

Neuvonantajan mukaan Britannian ja Australian on lisäksi määrä rakentaa uusi ydinkäyttöinen sukellusvenemalli. Britannia suunnittelee aluksen, mutta sukellusveneessä tulee olemaan yhdysvaltalaista teknologiaa.

Yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan Britannian laivasto joutunee kuitenkin odottamaan Sullivanin mainitsemia aluksia 2030-luvun lopulle ja Australia saanee aluksia vasta 2040-luvun alkuvaiheilla.

Australia perui useiden miljardien Yhdysvaltain dollarien sukellusvenekaupan Ranskan kanssa Aukuksen perustamisen myötä. Samalla Australia päätti rakentaa ydinsukellusveneitä liittouman tuella.

Britannia on niin ikään aikeissa vahvistaa sotilaallisia voimavarojaan, brittipääministeri Sunakin kanslia sanoi maanantaina.

Kanslian mukaan seuraavien kahden vuoden aikana tähän on määrä kohdistaa yli kuuden miljardin dollarin edestä lisärahoitusta. Näillä varoilla Britannia aikoo muun muassa täydentää ja vahvistaa elintärkeitä ammusvarastoja ja rahoittaa Aukus-sukellusveneohjelman seuraavaa vaihetta.

Kanadan jääminen liittouman ulkopuolelle ihmetyttää

Yhdysvaltain, Britannian ja Australian edistäessä omaa liittoumaansa, Kanadassa ihmetellään maan jättämistä ryhmän ulkopuolelle. Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n mukaan asiantuntijat ovat varoittaneet, että tämä viittaa suurempaan ongelmaan siinä, miten sen ystävät näkevät maan.

Kanadalainen asevoimien komentaja on kertonut paikalliselle medialle olevansa huolissaan siitä, ettei Kanadalla ole pääsyä samaan huipputeknologiaan kuin kolmella sen lähimmällä liittolaisella.

Pääministeri Justin Trudeaun hallitus on sen sijaan vähätellyt liittouman merkitystä Kanadalle sanomalla, että hallinto ei ole havittelemassa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä.

Kanada julkaisi viime vuoden lopulla uuden Intian ja Tyynenmeren strategian. Jotkut pitävät Kanadan syrjäytymistä kuitenkin lisätodisteena siitä, etteivät sen liittolaiset usko, että Kanada pyrkii tosissaan estämään Kiinan tavoitteita.

Laivastostrategian ja Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mukaan Kanadan liittolaiset etenevät selkeä suunta mielessään, kun taas Kanadan todelliset tavoitteet jäävät epäselviksi.

–  Mielestäni maan ongelma tällä hetkellä on se, että vaikka sillä on strategia, se ei todellakaan ole päättänyt, mitä se haluaa saavuttaa Intian ja Tyynenmeren alueella, Canadian Forces Collegen professori Paul Mitchell sanoo CBC:n mukaan.

Kanada pyrkii strategiassaan löytämään tasapainon Kiinan vastustamisen ja yhteistyön välillä.

--------

Korjattu aiempaa uutista klo 12.35: Aukus-puolustusliittoumasta sovittiin syksyllä 2021, ei viime syksynä.