Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian pääministeri puolusti hallituksen suunnitelmia estää laittomat venematkat kanaalin yli – YK ja ihmisoikeusjärjestöt huolissaan, jalkapallotähti viittasi natsi-Saksaan

Britanniassa pääministeri Rishi Sunak puolusti keskiviikkona pääministerin kyselytunnilla hallituksen suunnittelemia keinoja pysäyttää vaaralliset maahantuloyritykset kanaalin kautta.

Konservatiivihallituksen esitykseen sisältyy esimerkiksi se, että maahan laittomasti tulleet poistetaan maasta neljän viikon kuluessa ja heitä kielletään koskaan enää tulemasta Britanniaan. Veneillä kanaalin kautta tulevat ihmiset joko palautetaan kotimaahansa tai turvallisena pidettyyn kolmanteen maahan, kuten Ruandaan.

Tänä vuonna Britanniaan on tullut veneillä yli 3 000 ihmistä, ja turvapaikkahakemuksia on jonossa yli 160 000.

Sunak sanoi alahuoneelle, että veneiden pysäyttäminen on erittäin tärkeää. Lisäksi hän vannoi hajottavansa rikollisjengit, jotka hyötyvät kanaalin yli pyrkivistä ihmisistä.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat ilmaisseet huolensa brittihallituksen suunnitelmista ja huomauttaneet, että Britannia rikkoisi sekä Euroopan että YK:n ihmisoikeuskäytäntöjä.

Gary Lineker sai työnantajaltaan puhuttelun

Sisäministeri Suella Braverman ei ole vielä vahvistanut, rikkoisiko suunnitelma Euroopan ihmisoikeussopimuksia. Useissa antamissaan haastatteluissa hän kuitenkin vakuutteli, että hallituksella on oikeus estää veneillä saapuvien siirtolaisten maahantulo.

Braverman myös sanoi enemmistön briteistä tukevan hallituksen aikeita. Hän viittasi vastaavaan, erittäin kiistanalaiseen käytäntöön Australiassa kertoessaan, että venematkat vähenisivät dramaattisesti uuden lain myötä. Ministeri ei kuitenkaan osannut sanoa, kuinka pian näin kävisi.

Yksi suunnitelmaa kovaäänisesti vastustaneista on entinen Englannin maajoukkueen jalkapalloilija, nykyinen BBC:n jalkapallo-ohjelmien vetäjä Gary Lineker. Hän kuvaili Twitterissä tiistaina suunnitelmaa "mittaamattoman julmaksi" ja sanoi sen muistuttavan Saksaa 1930-luvulla eli natsi-Saksaa.

BBC:n mukaan tviitistä on käyty keskustelu Linekerin kanssa, koska yleisradioyhtiö BBC:n kuuluu olla puolueeton.

Sunak tapaa Macronin tällä viikolla

Sisäministeri Bravermania on useaan otteeseen syytetty sopimattomasta kielenkäytöstä maahanmuuttoasioista puhuessaan.

Ministeri sanoi BBC:lle olevansa pettynyt Linekerin kommentteihin. Tiistaina Daily Mailissa julkaistussa kirjoituksessaan Braverman sanoi "miljardien" ihmisten todennäköisesti haluavan pyrkiä Britanniaan.

Pääministeri Sunak on vannonut taistelevansa lain puolesta ja ottavansa maan rajat hallintaan, mikä on tuttua puhetta EU-eroa kannattavien kampanjoinnista. Sunakiin kohdistuu kuitenkin myös painetta palata yhteistyöhön EU:n kanssa maahanmuuttoasioissa. Sunakin on määrä tavata Ranskan presidentti Emmanuel Macron perjantaina Pariisissa.

Viime vuosina lukuisia ihmisiä on kuollut yrittäessään kanaalin yli Britanniaan.