Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Sote-alan palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla" – hoitajajärjestöt iloitsevat lisäkorotuksista

Kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden palkankorotuksista on syntynyt sopu. Osapuolet hyväksyivät tiistaina viime viikolla syntyneen neuvottelutuloksen.

Kyse on siitä, miten tämän ja ensi vuoden palkankorotuksissa otetaan huomioon tiettyjen yksityisten toimialojen muodostama yleinen palkankorotuslinja. Palkat nousevat tänä ja ensi vuonna aiemmin sovitusta.

Osapuolet tiedottavat, että palkkoja korotetaan tänä vuonna aiemmin sovittujen korotusten lisäksi prosentilla ja ensi vuonna 1,1 prosentilla. Kolmannes tästä korotuksesta sovitaan paikallisesti.

Lisäksi henkilöstölle maksetaan kesäkuussa vastaavansuuruinen kertapalkkio kuin yksityisillä verrokkialoilla. Kertapalkkio on täysiaikaiselle työntekijälle 467 euroa.

Viime vuonna sovittiin, että henkilöstölle maksetaan kahden vuoden aikana lisäkorotus, jos teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden ja kuorma-autoalan työehtosopimusten korotusten kustannusvaikutukset ovat yli 1,9 prosenttia.

"Avattu latu sille, että alan palkkakuoppa pienenee"

Kunta- ja hyvinvointialalla neuvottelevat osapuolet ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni Jau, Sote ry ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Sote ry:hyn kuuluvat Tehy ja SuPer tiedottavat, että saavutetun sovun myötä sosiaali- ja terveydenhuollossa palkkoja korotetaan tänä vuonna yhteensä 6,7 prosenttia ja ensi vuonna 6,5 prosenttia.

– Tämä tarkoittaa, että sote-alan palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla. Nyt on avattu latu sille, että alan työntekijöiden palkkakuoppa pienenee ja tulevaisuus näyttää valoisammalta. Tämän puolesta Tehy ja SuPer taistelivat yhdessä viime vuonna periksi antamatta, painottaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

KT on tosin tulkinnut, että osa näistä palkankorotuksista on niin sanottua palkkaharmonisaatiorahaa.

– Osa Tehyn ja SuPerin laskemasta palkankorotuksesta on palkkojen yhteensovittamiseen varattuja korotuksia, jotka olisi maksettu joka tapauksessa, sanoo tutkimusjohtaja Mika Juutinen STT:lle.

Työnantajapuoli kiittelee pitkää työrauhaa

Työnantajapuoli kiittelee, että alalle saatiin työrauha.

– Työmarkkinoiden pisin työrauha on näinä yhteiskunnallisesti tuulisina aikoina kultaakin kalliimpi. Koko kunta- ja hyvinvointialalle on nyt vahvistettu kolmen vuoden työrauha, mikä mahdollistaa palveluiden, palkkausjärjestelmien, paikallisen sopimisen ja henkilöstön saatavuuden pitkäjänteisen edistämisen, toteaa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.

Perälautaratkaisu nostaa henkilöstökustannuksia tänä vuonna aiemmin sovitun lisäksi useilla sadoilla miljoonilla euroilla kunnissa ja hyvinvointialueilla.