Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Ministeriö selvittää Luontopaneelin puheenjohtajan sidonnaisuuksia – konsulttitoiminta herättänyt arvostelua

Sodankylässä sijaitsevan Viiankiaavan suojelijana tunnettu Riikka Karppinen arvostelee Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiahon toimintaa kaivosyhtiö Anglo American Sakatti Miningin konsulttina Ylelle.

Jyväskylän yliopistossa ekologian professorina toimiva Kotiaho on useiden vuosien aikana sivutoimenaan laatinut kaivosyhtiölle yli 200-sivuisen suunnitelman niin kutsutusta vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta.

Karppisen mukaan ei ole sopivaa, että Luontopaneelin puheenjohtaja on kaivosyhtiön palkkaama konsultti ja antaa yhtiön kompensaatiosuunnnitelmista myönteisiä lausuntoja julkisuuteen.

– Tutkijoiden ja Luontopaneelin ei pitäisi sekaantua tällaiseen, vaan kyllä tutkimuksen pitäisi olla aina puolueetonta, neutraalia ja heidän pitäisi pystyä arvioimaan puolueettomasti tämmöistä kompensaatiota ja ylipäänsä suojelua Suomessa, arvostelee Karppinen Ylelle.

Myös Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja Mika Flöjt katsoo Kotiahon konsulttiroolin olevan ristiriidassa Luontopaneelin riippumattomuuden kanssa.

Ympäristöministeriö on alkanut selvittää Kotiahon sidonnaisuuksia ja niiden vaikutusta Luontopaneelin puheenjohtajuuteen.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Olli Ojalan mukaan ministeriö kysyi yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta esityksiä paneelin jäseniksi ja puheenjohtajaksi sekä samalla tietoa ehdokkaiden ja heidän läheistensä sidonnaisuuksista, jotka voisivat vaikuttaa riippumattomuuteen jäsenen toiminnassa.

– Emme saaneet Jyväskylän yliopistolta ilmoitusta, että puheenjohtajaksi esitetyllä professori Kotiaholla olisi tällaisia sidonnaisuuksia, vastaa Ojala sähköpostilla Ylelle.

Kotiahon mukaan yhteistyö kaivosyhtiön kanssa ei vaikuta tehtävään Luontopaneelin puheenjohtajana.

– Kyse on omista tutkimusintresseistäni kumpuavasta, luonteeltaan riippumattomasta asiantuntijatyöstä, jollaista teen useiden muidenkin yritysten kanssa. En pidä tällaisia omista tutkimusintresseistä kumpuavia yhteistöitä minkäänlaisena sidonnaisuutena, Kotiaho kommentoi.