Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi aikoo tavata Kiinan presidentin Xi Jinpingin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo aikovansa tavata Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Ukrainalaispresidentin mukaan tapaaminen on tärkeää maailman turvallisuudelle.

Zelenskyi kertoi asiasta toimittajille, muttei täsmentänyt mahdollisen tapaamisen ajankohtaa ja paikkaa.

Kiinan ulkoministeriö julkaisi tänään asiakirjan, jossa se esittää ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

Aiemmin tänään Zelenskyi sanoi, että Ukrainan täytyy tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa sodan päättämiseksi.

Zelenskyin mukaan ei ole suinkaan huono asia, että Kiina on alkanut puhua Ukrainasta.

– Minusta näyttää siltä, että meidän alueellista koskemattomuuttamme ja turvallisuuskysymyksiämme kunnioitetaan, hän sanoi.

Brittilehti Guardianin mukaan Zelenskyi kertoi kiinalaisehdotusten joukossa olevan sellaisia, jotka ovat ymmärrettäviä, mutta mukana on myös sellaisia, mitä Ukraina ei voi käsittää.

Hän painottaa, että tavoitteena on yhdistää kaikki yhden eristämiseksi, ja Kiinan kanssa tulee tehdä yhteistyötä.

Venäjä toivotti osaltaan Kiinan pyrkimykset tervetulleeksi. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan mukaan Venäjä on avoin saavuttamaan "erikoisoperaationsa" tavoitteet poliittisin ja diplomaattisin keinoin.

– Arvostamme suuresti kiinalaisten ystäviemme vilpitöntä halua osallistua Ukrainan konfliktin ratkaisemiseen rauhanomaisin keinoin, Zaharova sanoi uutistoimisto AFP:n ja Guardianin mukaan.

– Jaamme Pekingin näkemykset, hän jatkoi.

Zaharovan mukaan mahdollisessa ratkaisussa tulisi kuitenkin tunnustaa uudet alueelliset realiteetit, niin kuin hän asiaa kuvaili. Tiedottaja viittasi Venäjän ilmoituksiin liittää neljä ukrainalaisaluetta, Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan Venäjään. Ukraina ja länsimaat ovat tuominneet alueliitokset.