Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin Billström Nato-prosessista: Cavusoglu on kertonut Turkin olevan valmis uusiin keskusteluihin Ruotsin kanssa

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on ilmaissut, että Turkki on valmis uusiin keskusteluihin Ruotsin kanssa. Billström kommentoi Ruotsin Nato-prosessia medialle saapuessaan ulkoministerien kokoukseen Brysselissä.

Turkin hallitusta lähellä oleva A Haber -uutiskanava puolestaan kertoi, että Turkki olisi jatkamassa kolmenvälisiä neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa. Cavusoglu sanoi kanavan mukaan tapaamisten jatkuvan tauon jälkeen Brysselissä, missä Naton päämaja sijaitsee. Hän ei kuitenkaan kertonut, milloin tapaamisia jatkettaisiin.

Cavusoglu puhui asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa.

Turkki ja Ruotsi keskeyttivät keskustelut tammikuun lopussa sen jälkeen, kun neuvotteluissa olisi ollut riski tilanteen kärjistymiseen entisestään. Ruotsissa oli muun muassa poltettu Koraani Turkin suurlähetystön liepeillä, mikä aiheutti voimakkaita reaktioita Turkissa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti Koraanin polttamisen jälkeen, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen Turkissa.

Blinken vierailulla Turkissa

Keskustelu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien mahdollisesta eriytymisestä sai viime viikolla uusia kierroksia. Tuolloin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että ykköskysymys ei ole Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhtä aikaa. Pääkysymykseksi hän sanoi sen, että molemmista tulee Naton jäseniä niin pian kuin mahdollista.

Tämän jälkeen yhtenäinen viesti joka suunnasta on ollut, että hakemusten ratifioiminen yhtä tai eri aikaa on Turkin ja Unkarin käsissä. Ratifioinnit puuttuvat vain näiltä kahdelta maalta.

Muun muassa presidentti Sauli Niinistö totesi Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonloppuna, että Suomi ei tahdo eikä voi vetää hakemustaan takaisin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan sanoi Turkin viestineen, että Suomi täyttää Madridin Nato-kokouksessa viime kesänä solmitun Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmikantasopimuksen ehdot.

Tällä hetkellä maanjäristyksen tuhoista kärsivässä Turkissa on vierailulla Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Suomi, Ruotsi ja useat muut maat ovat ilmoittaneet osallistuvansa hätäavun antamiseen Turkille.