Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ajokeli huononee loppuviikosta lumi- ja räntäsateiden takia – lauantaina sade muuttuu etelässäkin lumisempaan muotoon

Tänään suuressa osassa maata liikkuu heikkoja ja hajanaisia lumi- tai vesikuuroja, Ilmatieteen laitos kertoo. Iltapäivällä lännestä saapuu yhtenäisempi lumi- ja räntäsadealue, jonka myötä ajokeli heikkenee paikoin.

Tänä iltana huonosta ajokelistä varoitetaan Pohjois-Pohjanmaalla. Perjantaina ajokeli on huono Uudellamaalla sekä maan itä- ja kaakkoisosissa.

Perjantaina sää pysyy plussan puolella maan etelä- ja länsiosassa. Muualla maassa ollaan muutamassa pakkasasteessa. Hajanaisia lumisateita voi esiintyä.

Perjantai-iltana lännestä saapuu Suomen ylle seuraava sadealue voimakkaan matalapaineen myötä.

– Sade alkaa lounaassa hyvin märkänä. Helsingissäkin tulee varmaan ihan vesisadetta perjantai-illan aikana, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo STT:lle.

Tykkylumi voi aiheuttaa vahinkoja etelässä ja lounaassa

Perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana sadealue laajenee koko Suomen ylle ja sade muuttuu lumisemmaksi.

– Lauantain aikana sade muuttuu etelässäkin lumisempaan muotoon, Viljamaa kertoo.

Idänpuoleinen tuuli on lauantaina voimakasta ja puuskaista.

– Tuuli on sateiden lisäksi luomassa tunnelmaa. Lounaisilla merialueilla käydään lähellä myrskyäkin, mutta maa-alueilla puuskat jäävät kyllä alle myrskylukemien, Viljamaa sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulivahinkoja ei pitäisi suuremmin olla luvassa.

Maan etelä- ja lounaisosissa märkää lunta voi kuitenkin kertyä siinä määrin, että tykkylumen aiheuttamia vahinkoja voi ilmetä. Sadekertymä lauantain aikana on kymmenestä viiteentoista millimetriä vedeksi muutettuna.

– Sähkönjakelussa voi tulla pieniä sähkökatkoksia tykyn vuoksi, Viljamaa kertoo.

Runsaimmat sateet väistyvät sunnuntaiksi

Runsaiden sateiden takia lauantaina kärsitään huonoista ajo-olosuhteista maan etelä- ja keskiosissa. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä.

Sunnuntaina matalapaine väistyy jo kauemmaksi Suomesta ja samalla runsaimmat sateet väistyvät. Koko maassa on sunnuntaina pikkupakkasta.