Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sampo takoi aiempaa pienemmän tuloksen ja jätti Mandatumin kohtalon vielä auki

Vakuutus- ja rahoitusalan konserni Sampon tulos ennen veroja laski vuoden viimeisellä neljänneksellä. Konserni ilmoitti loka–joulukuussa tehneensä 390 miljoonan euron tuloksen ennen veroja, kun vuotta aiemmin se oli noin 1,2 miljardia euroa.

Konsernijohtaja Torbjörn Magnusson kertoi, että vertailuvuoden tulokseen vaikutti koronapandemia. Hän kuvasi yhtiön loppuvuoden operatiivista kehitystä vankaksi.

Myös konsernin koko vuoden 2022 tulos laski 1,86 miljardiin edellisvuoden 3,17 miljardista. Tuloksesta suurin osa tuli konsernin If-vakuutusyhtiöstä, jonka tulos ennen veroja kasvoi 13 prosenttia vuodesta 2021. Sen sijaan Sampo-konsernin muiden osien tulokset laskivat vuotta aiemmasta.

Anteliaana osingonmaksajana tunnetun Sampon hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiö maksaa tänä vuonna 2,6 euron osakekohtaisen osingon, josta 0,8 euroa on lisäosinkoa. Viime vuonna yhtiön osakekohtainen osinko oli yli neljä euroa.

– Konsernilla on edelleen vakuutustoiminnan tarpeisiin nähden ylimääräistä pääomaa kaksi euroa osaketta kohden, Magnusson sanoi tiedotteessa.

Osakemarkkinoilla Sampon tuloksen reagoitiin perjantaina pettymyksellä. Yhtiön osake halpeni perjantaina lähes kuusi prosenttia.

Mandatum-selvitys jatkuu

Sampo-konserni ilmoitti viime vuoden lopussa käynnistäneensä selvityksen varainhoito- ja henkivakuutusyhtiö Mandatumin mahdollisesta eriyttämisestä ja listaamisesta pörssiin. Selvitys on tilinpäätöstiedotteen mukaan edelleen kesken.

– Puhdasoppisena vahinkovakuuttajana Sampo voisi päästä korkeampiin ja kestävämpiin pääoman tuottoihin samalla, kun itsenäinen Mandatum voisi nauttia suuremmasta strategisesta liikkumavarasta kasvua hakiessaan, Magnusson sanoi.

Hän jatkoi, että toisaalta konsernin osana Mandatum tuottaa sille kassavirtaa.

Hänen mukaansa Sampo antaa lisätietoja Mandatumia koskevasta selvityksestä vuoden ensimmäisen neljänneksen loppuun, käytännössä siis maaliskuun loppuun, mennessä.