Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karjalan prikaatin hanavettä ei saa vielä sunnuntaina juoda – valtaosa varusmiehistä palaa vapailtaan Vekaranjärvelle

Hanaveden juomakielto jatkuu edelleen sunnuntaina Karjalan prikaatissa Kouvolan Vekaranjärvellä Kymenlaaksossa. Prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Riku Mikkonen kertoo STT:lle, että prikaati on saanut alustavia laboratoriokoetuloksia veden laadusta ja lisätuloksia odotetaan myös sunnuntai-illan aikana.

Viranomaiset eivät ole kuitenkaan Mikkosen mukaan antaneet lupaa juoda varuskunnan alueen vettä. Sunnuntain aikana varusmiehiä palaa viikonloppuvapailtaan niin, että varusmiesten määrä nousee varuskunnassa 3 000:een. Viikonlopun aikana varuskunnassa on ollut noin 900 varusmiestä.

Varuskunnassa on valmistauduttu Mikkosen mukaan ohjeistamaan vapailtaan palaavia varusmiehiä siitä, kuinka tulee toimia. Karjalan prikaati on yksi Suomen suurimmista varuskunnista.

Juomakiellon taustalla bakteeriepäily

Kouvolan alueen vesiyhtiö Kouvolan vesi kielsi perjantai-iltana Valkealan Kääpälän alueen veden juomisen ilman, että vettä keittää 5–10 minuuttia. Vettä ei saa yhtiön mukaan myöskään käyttää ruoanvalmistukseen.

Karjalan prikaati sijaitsee Kääpälän alueen lähellä, ja sinne alettiin kiellon vuoksi tuoda viikonloppuna juomavettä kuljetuksin. Prikaatissa on saanut käyttää vettä peseytymiseen.

Vesi asetettiin juomakieltoon sen jälkeen, kun veden epäiltiin saastuneen suolistobakteereista. Mikkonen kertoi lauantaina STT:lle, että heidän tietojensa mukaan vedessä epäiltiin olleen enterokokkia.

Kouvolan veden mukaan veden keittokehotus jatkuu ainakin maanantaihin asti.

Mikkosen tietoon ei viikonlopun aikana ole tullut, että varuskunnan alueella olisi kukaan sairastunut juomaveden vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan enterokokkibakteeri voi aiheuttaa muun muassa virtsatietulehduksen, mutta perusterveille ihmisille sen taudinaiheuttamiskyky on pieni.