Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ydinhahmot keskustelevat Zelenskyin kanssa Kiovassa muun muassa Ukrainan etenemisestä kohti EU:ta

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja useat komissaarit tapaavat tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Tapahtuman turvallisuus puhutti pitkään Brysselissä, mutta kokous on silti järjestetty sovitusti Ukrainan pääkaupungissa.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä muun muassa Ukrainan etenemistä EU-polulla, vastausta Venäjän hyökkäyssotaan, apua Ukrainalle, maan havittelemia rauhanehtoja, ruokaturvaa ja jälleenrakentamista.

Muut ehdokasmaat tarkkana

Ukraina ja Zelenskyi ovat puskeneet voimakkaasti maan etenemistä nopeasti kohti EU-jäsenyyttä. Eurooppa-neuvosto hyväksyi Ukrainalle ehdokasmaan aseman viime kesänä, mikä aiheutti närää asemaa pidempään odottaneissa maissa.

Zelenskyin mahdollisista toiveista huolimatta Ukraina ei ole Kiovan kokouksessa etenemässä pikakaistaa EU-tiellään. Toisin sanoen komission tulee ennen jatkoaskeleita arvioida, kuinka maa on edistynyt sille asetetuissa tavoitteissa.

Kirjallinen arvio asiasta on komissiolta kuitenkin tulossa vasta syksyllä, vaikka kokouksessa suullisia kommentteja Ukrainan tilanteesta tulisikin.

Sodan vuoksi unionin sisällä on tarvetta osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle. Ehdokasaseman saaminen osoitti kuitenkin, että muut samassa tilanteessa olevat maat seuraavat hyvin tarkkaan tasa-arvoista kohteluaan asiassa.

Eurooppa-neuvosto eli unionin jäsenmaiden poliittisten johtajien huippukokous tunnusti joulukuussa muun muassa Ukrainan huomattavat ponnistelut vaikeissa olosuhteissa tavoitteiden saavuttamiseksi ja kehotti jatkamaan työtä ehtojen täyttämiseksi.