Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konecranes kasvatti tulostaan, mutta saadut tilaukset kääntyivät laskuun

Nostolaitevalmistaja Konecranesin uusien tilausten nopea kasvu tyssäsi loppuvuonna ja kääntyi hienoiseen laskuun. Saadut tilaukset vähenivät loka-joulukuussa 4,5 prosenttia vuoden takaisesta vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettuna.

Toimitusjohtaja Anders Svenssonin mukaan saatujen tilausten lasku johtui pääasiassa Kunnossapito-segmentin kovasta vertailukaudesta, johon sisältyi suuri modernisointitilaus. Svenssonin mukaan saatujen tilausten määrä pysyi yhä hyvällä tasolla.

– Vaikka markkinoiden epävakaus jatkui neljännellä vuosineljänneksellä ja makrotalouden mittarit kertoivat markkinaolosuhteiden heikentymisestä, yleinen kysyntätilanteemme pysyi vakaana, Svensson sanoo tiedotteessa.

Aiemman vahvan tilauskertymän ansiosta Konecranesin tilauskanta oli joulukuun lopussa yhä selvästi vuoden takaista suurempi. Tilauskannan arvo oli 2,9 miljardia euroa, mikä oli lähes 900 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Konecranesin oikaistu liikevoitto kasvoi loppuvuonna kuusi prosenttia vuoden takaisesta ja oli 111,2 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 1 020,9 miljoonaa euroa, mikä oli vajaat kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Liikevaihto kasvoi Kunnossapito- ja Teollisuuslaitteet-segmenteissä, mutta laski Satamaratkaisut-segmentissä.

Osinko pysymässä ennallaan

Konecranesin mukaan yleinen kysyntäympäristö teollisuusasiakkaiden keskuudessa on pysynyt hyvänä.

– Joitakin merkkejä kysynnän heikentymisestä on kuitenkin alkanut olla nähtävissä kaikilla kolmella maantieteellisellä alueella, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Yhtiö sanoo maailmanlaajuisen konttiliikenteen jatkuvan korkealla tasolla. Konttien käsittelyyn liittyvät pitkän aikavälin näkymät ovat yhtiön mukaan yhä yleisesti hyvät.

Konecranes ohjeistaa liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Kannattavuutta kuvaavan oikaistun EBITA-kateprosentin odotetaan paranevan viime vuoden tasolta.

– Vaikka toimituskykymme on kohentunut, materiaalien saatavuusongelmat ja toimitusketjun rajoitteet eivät ole ohi, ja odotamme niiden vaikuttavan suoritukseemme tänä vuonna, Svensson sanoo.

Ruotsalainen Svensson aloitti Konecranesin toimitusjohtajana syksyllä. Hän siirtyi yhtiöön kaivoslaitteita valmistavalta Sandvikilta.

Konecranesin hallitus ehdottaa maksettavaksi osinkoa 1,25 euroa osakkeelta, eli osinko on pysymässä ennallaan.