Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueiden toinen palkanmaksupäivä sujui yllättävän hyvin – virheiltä ei silti kokonaan vältytty

Hyvinvointialueiden palkanmaksu on sujunut nyt kuun lopussa yllättävän hyvin, kertoo valtiovarainministeriön muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen.

– Yleiskuva on se, että laajamittaisia häiriöitä ei hyvinvointialueilla myöskään tässä toisessa palkanmaksupäivässä syntynyt, Ahonen sanoo STT:lle.

Uusien hyvinvointialueiden ensimmäinen palkanmaksupäivä oli 13. tammikuuta, jolloin maksettiin vakituisen henkilöstön palkat. Nyt tammikuun lopussa maksettiin palkat määräaikaiselle henkilöstölle ja tuntityöläisille, mutta myös esimerkiksi lisiä vakituiselle henkilöstölle. Kuun puolivälin palkanmaksu meni hyvinvointialueilla pääasiassa hyvin, vaikka yksittäisiä virheitä tulikin.

– Pesäpallotermein voisi sanoa, että nyt on tullut kolme hyvää osumaa, eli vuodenvaihde meni hyvin, kuun puolivälin vakituiset palkanmaksut menivät hyvin ja nyt myös tämä määräaikaisten palkanmaksu meni yllättävänkin hyvin, Ahonen sanoo.

Sote-palvelut ja pelastustoimi siirtyivät vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Lisäksi järjestämisvastuu säilyi Helsingin kaupungilla, ja HUS-yhtymällä on erikseen säädetty järjestämisvastuu erikoissairaanhoitoon liittyvistä tehtävistä.

Kuun loppuun ennakoitiin enemmän virheitä

Aiemmin tammikuussa ennakoitiin, että kuun lopun palkoissa olisi enemmän häiriöitä kuin puolessavälissä, koska määräaikaisten palkanmaksussa on Ahosen mukaan paljon enemmän monimutkaisuutta verrattuna vakituisten palkkoihin.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että virheitä on ollut suhteessa saman verran kuin vakituisten palkanmaksussa. Tuolloin virheitä arvioitiin tulleen kaikilla hyvinvointialueilla yhteensä tuhansia yksittäisiä kappaleita.

Tammikuun lopun osalta virheiden määrästä ei Ahosen mukaan ole vielä tarkkaa tietoa.

Alueet: Palkanmaksu sujunut pääosin hyvin

Myös hyvinvointialueilta kerrotaan palkanmaksun sujuneen pääosin hyvin.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Petteri Hakkarainen kertoo, että noin 8 000 palkasta kolmessa oli ollut virhe, eli virheitä oli jopa vähemmän kuin normaaleissa palkanmaksuissa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Taina Niiranen kertoo, että virheitä oli alueella tullut kymmeniä, kun maksettuja jaksoja oli ollut noin 10 900.

– Se on vähän siihen nähden, miten paljon meillä meni palkkoja maksuun. Rauhallisempaa on ollut kuin silloin 13. päivä (tammikuuta), Niiranen kertoo.

Keski-Suomen hyvinvointialue tiedotti tiistaina, että palkanmaksu sujui alueella ennakoidusti. Virheitä oli joitain kymmeniä, kun alueella työskentelee noin 2 500 määräaikaista työntekijää.

Tehyn Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen pääluottamusmies Kirsi Mäkilaine tai Keski-Suomen hyvinvointialueen pääluottamusmies Anne Puronaho eivät kumpikaan olleet tiistain alkuiltapäivään mennessä kuulleet ainakaan suurista palkanmaksuongelmista omilla alueillaan.

Tehyn Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen pääluottamusmies Jukka Kanto kertoo, että alueella on jäänyt maksamatta joidenkin työntekijöiden lisiä, mutta virheiden laajuutta vasta selvitetään. Hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen kertoo, että eniten palkoista oli jäänyt puuttumaan työntekijöiden henkilökohtaiseen kokemukseen perustuvia lisiä, joista oli tullut 146 ilmoitusta. Kokonaan palkka oli jäänyt puuttumaan 11 työntekijältä, mutta alueen puuttuvat palkat on Jääskeläisen mukaan laitettu jo maksuun.

– Näin isolla työnantajalla löytyy aina korjattavaa normaalissakin palkanmaksussa. Kokonaisuutena tämä on mennyt hyvin, eikä isoja ongelmia ole ollut, Jääskeläinen kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella maksettiin tiistaina palkat noin 14 700 työntekijälle.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tiedotti viime viikolla, että virheitä oli etukäteen havaittu noin viidessä prosentissa kuun lopussa maksettavista palkoista. Alueen henkilöstojohtaja Johanna Bjerregård Madsen kertoo, että virheitä on korjattu ja varsinaisena palkanmaksupäivänä niitä oli enää noin prosentissa palkoista. Hänen mukaansa kuun lopun palkkapäivä oli alueella vaativampi kuin 13. päivän.

Etelä-Savon hyvinvointialue tiedotti tiistaina, että palkanmaksu alueella sujui kohtuullisen hyvin, mutta virheitä ilmaantui jonkin verran.

Virheitä vain syötetyissä tiedoissa

Sekä kuun puolivälin että tämän päivän palkanmaksujen virheet ovat Ahosen mukaan koskeneet pääosin palkkojen osia ja lisiä.

Ahonen kertoo, että hyvinvointialueet ovat varautuneet korjaamaan virheet mahdollisimman nopeasti, ja osa alueista on varautunut esimerkiksi ylimääräisiin palkanmaksupäiviin tai kassamaksuihin. Osalla alueista virheet korjataan helmikuun palkanmaksussa.

Hänen mukaansa on huojentavaa, että virheissä kyse on siitä, että järjestelmiin syötetyt tiedot eivät ole olleet kunnossa, eikä mistään suuresta palkkakaaoksesta.

– Kun tiedot ovat kunnossa, sen jälkeen tämä alkaa toimia normaalisti.