Suomalaisten nuorten kiinnostus ilmastonmuutokseen ja ympäristön tilaan liittyviin uutisiin on laskenut. Asia ilmenee Uutismedian liiton kyselytutkimuksesta.
Vielä vuonna 2020 joka neljäs nuori ilmoitti vastaavassa kyselyssä olevansa kiinnostunut ilmastonmuutos- ja ympäristöuutisista. Nyt osuus on laskenut alle viidesosaan.
Kaikkein eniten nuorten kiinnostus on kahdessa vuodessa lopahtanut koronauutisiin. Vuonna 2020 koronaan liittyvistä uutisista oli kiinnostunut lähes kolmasosa vastaajista. Nyt enää noin joka kymmenes nuori ilmoitti olevansa kiinnostunut koronauutisista.
Myös nuorten kiinnostus isoihin ajankohtaisiin uutisaiheisiin niin maailmalta kuin kotimaasta on laskenut.
Edellisessä kyselyssä esimerkiksi ulkomaiden isoista uutisista oli kiinnostunut puolet nuorista. Tuoreessa kyselyssä osuus on pudonnut noin kolmasosaan.
Nuoria kiinnostaa nyt omaan elämään liittyvät uutiset
Kyselyssä nousi kaikkein kiinnostavimmaksi uutisaiheeksi nuorten elämään liittyvät uutiset. Tällaisesta uutisoinnista ilmoitti olevansa kiinnostunut noin kaksi vastaajaa viidestä. Osuus oli vuoden 2020 kyselyssä sama.
Nuoret ovat tuoreen kyselyn perusteella aiempaa kiinnostuneempia muun muassa mielenterveyteen, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvistä uutisista.
Kiinnostus on myös hieman noussut sellaisiin uutisiin, joissa on haastateltu nuoria. Noin joka viides vastaaja kertoi olevansa kiinnostunut tällaisista uutisista.
Kyselyssä yli puolet nuorista kertoi kokevansa, että nuorten näkemyksiä kuullaan mediassa melko tai erittäin huonosti.
Sota- ja kriisiuutisointi aiheuttaa ahdistusta noin joka kolmannelle
Kyselyssä noin joka kolmas nuori kertoi tuntevansa sekä ahdistusta että pelkoa sotaan ja kriiseihin liittyvästä uutisoinnista. Toisaalta lähes yhtä moni kertoi tällaisten uutisten herättävän myös kiinnostusta.
Kyselyn perusteella sotiin ja kriiseihin liittyvä uutisointi aiheuttaa nuorille enemmän pelkoa sekä ahdistusta kuin koronauutisointi vuonna 2020.
Tuolloin nuorilta kysyttiin vastaavassa kyselyssä, minkälaisia tunteita koronauutisointi heissä herätti. Ahdistusta koki noin joka neljäs ja pelkoa joka viides nuori.
Useampi kuin kolme viidestä toivoi tuoreessa kyselyssä lisää nuorten näkemyksiä myös sotaan ja kriiseihin liittyvään uutisointiin.
Mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Medialiitosta sanoo, että median olisi syytä pohtia kyselyn tuloksia.
– Olisi tärkeää kuulla nuoria myös isojen uutisaiheiden yhteydessä ja ylläpitää toivoa, Romppainen sanoo liiton tiedotteessa.
– Parhaimmillaan luotettava, journalistisesti tuotettu tieto voi tuoda turvaa ja selkeyttä silloinkin, kun aiheet ovat pelottavia sekä herättävät suurta huolta.
Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Kantar TNS. Kyselyyn vastasi joulukuussa vajaat 800 iältään 13–18-vuotiasta nuorta.