Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Juna syttyi palamaan lähestyessään Riihimäkeä, teinipoika ammuttiin Tukholman eteläpuolella, Trump polkaisi vaalikampanjansa käyntiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Resurssipula rajoittaa hevosten ja metsien hyödyntämistä terveydenhuollossa

Luonto- ja eläinavusteisten menetelmien käyttö on Suomen terveydenhuollon palveluissa melko harvinaista. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi ratsastusterapia ja terveysmetsätoiminta.

Menetelmien käyttöä rajoittaa se, että luonto- ja eläinavusteiset toimintatavat tunnetaan vielä heikosti päättäjien, palvelunjärjestäjien ja viranomaisten keskuudessa, kerrotaan Luonnonvarakeskuksesta.

Menetelmiä käyttävät ammattilaiset näkevät ne tuloksellisina, mutta asiakkaille sopivien palvelujen hankkimiseen ei usein ole resursseja. Suomalaista tutkimustietoa menetelmien hyödyistä kaivataan lisää.

Luonto- ja eläinavusteisia menetelmiä toteutetaan sekä julkisessa terveydenhuollossa että yksityisellä sektorilla.

Juna syttyi palamaan lähestyessään Riihimäkeä - matkustajat evakuoitiin

Matkustajajunan jarrulevy syttyi palamaan junan lähestyessä Riihimäen asemaa myöhään lauantai-iltana, kertoo pelastuslaitos.

Tiedotteen mukaan pauketta alkoi kuulua noin kilometri ennen asemalaituria junan jarruttaessa.

Junan pysähdyttyä konduktööri huomasi jarrulevyn olevan tulessa ja onnistui sammuttamaan tulipalon.

Noin 50 matkustajaa evakuoitiin, ja he pääsivät jatkamaan matkaa toisella junalla.

Kukaan ei loukkaantunut tapahtuneessa, mutta kaksi junavaunua sai lieviä savuvahinkoja.

Suuressa osassa maata on tänään poutainen pikkupakkaspäivä

Sää on tänään koko maassa poutainen ja paikoin myös selkeä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Vain Pohjois-Lapin alueella tulee sunnuntain vastaisena yönä hieman lunta.

Suuressa osassa maata mitataan päivällä pakkaslukemia. Maan lounaisosissa ja Ahvenanmaalla ollaan nollan tuntumassa, mutta muualla maassa on pääosin pikkupakkasta.

Maanantain vastaisena yönä Suomeen saapuu lounaasta lumisadealue. Aivan maan lounaisosassa sade tulee vetenä tai räntänä, mutta ainakin Vaasan ja Lappeenrannan pohjoispuolella sade on lumisempaa.

Donald Trump polkaisi vaalikampanjansa käyntiin

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump avasi lauantaina vaalikampanjansa aikomuksenaan päästä takaisin Valkoiseen taloon ensi vuoden vaaleissa.

Trump puhui New Hampshiressa ja Etelä-Carolinassa.

– 2024 vaalit ovat viimeinen mahdollisuutemme pelastaa maamme, ja tarvitsemme uuden johtajan, joka on valmis tekemään sen ensimmäisestä päivästä lähtien, Trump sanoi puhuessaan muutamalle sadalle kannattajalleen Etelä-Carolinan Columbiassa.

Trump sanoi olevansa sitoutunut vaalien voittamiseen enemmän kuin koskaan ennen ja olevansa entistä vihaisempi suunnasta, johon Yhdysvallat on matkalla.

Tuttuun tapaansa Trumpin kritiikiltä eivät säästyneet oman tai vastapuolueen poliittiset kilpailijat.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja neljä haavoittunut joukkoampumisessa Los Angelesissa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja neljä haavoittunut joukkoampumisessa Los Angelesissa varhain lauantaiaamuna paikallista aikaa, kertoo uutiskanava CNN.

Los Angelesin pelastuslaitos löysi ampumapaikalta kolme kuollutta ja kaksi haavoittunutta. Lisäksi kaksi haavoittunutta oli pelastuslaitoksen tiedottajan mukaan hakeutunut itse sairaalahoitoon.

Ampuminen tapahtui Beverly Hillsin ulkopuolella Beverly Crestissä. CNN:n mukaan kolmea uhria oli ammuttu heidän ollessaan autossa ja neljää talon ulkopuolella.

Joukkoampuminen oli jo kolmas viikon sisällä Kalifornian osavaltiossa. Viime viikonloppuna Monterey Bayssä kuoli 11 ihmistä ja alkuviikosta seitsemän Half Moon Bayssä. (Lähde: AFP)

Perussa ainakin 24 ihmistä kuollut bussin suistuttua kielekkeeltä

Ainakin 24 ihmistä on kuollut Luoteis-Perussa bussiturmassa, kertoo poliisi. 60 matkustajaa kuljettanut bussi suistui kielekkeeltä lähellä Organosin kaupunkia.

Onnettomuuspaikalla ollut poliisi kertoi paikallismedialle, että bussin suistuminen oli tapahtunut vaikeassa paikassa, joka tunnetaan nimellä "Paholaisen kurvi". Poliisin mukaan onnettomuuden syytä tutkitaan.

Turmassa loukkaantuneita matkustajia on kuljetettu sairaalahoitoon El Altoon ja Mancoraan, jotka sijaitsevat noin 1 000 kilometriä pääkaupunki Limasta pohjoiseen.

Bussi oli matkalla Limasta Tumbesiin Perun ja Ecuadorin rajalle. (Lähde: AFP)

Teinipoika ammuttiin kuoliaaksi Skogåsissa Tukholman eteläpuolella

Ruotsissa alaikäinen poika on ammuttu kuoliaaksi Skogåsissa Tukholman eteläpuolella. Poliisi etsii tekijää tai tekijöitä. Poliisi on jututtanut ja tarkastanut lukuisia ihmisiä.

Ulkona sijaitseva rikospaikka on eristetty ulkopuolisilta. Ampumista tutkitaan alustavasti murhana.

Hälytyskeskukseen ilmoitettiin ampumisesta iltakuuden aikaan. Myöhemmin poliisi kertoi pojan kuolleen.

Ruotsissa on ollut useita räjähdyksiä ja ampumisia sen jälkeen, kun tunnettu rikollinen ammuttiin kuoliaaksi joulupäivänä Tukholman Rinkebyssä. Kuukauden aikana on kirjattu 20 jengeihin liittyvää väkivaltarikosta.

Viimeksi räjähti perjantain vastaisena yönä Akallan esikaupungissa Tukholmassa. (Lähde: TT)

Memphis lakkauttaa erikoisyksikön, jonka jäseniä miehen kuoliaaksi pahoinpidelleet poliisit olivat

Memphisin kaupunki on kertonut lakkauttavansa poliisin erikoisyksikön, jonka jäseniä 29-vuotiaan Tyre Nicholsin kuoliaaksi pahoinpitelemät poliisit olivat.

Memphis oli perustanut erikoisyksikön vuonna 2021 vähentämään laitonta toimintaa lisäämällä poliiseja korkean rikollisuuden alueille.

Nichols kuoli tammikuun alkupuolella sen jälkeen, kun joukko poliiseja otti tämän kiinni ja pahoinpiteli väkivaltaisesti. Memphisin kaupunki julkaisi poliisivideot tapahtumista perjantaina paikallista aikaa.

Viisi kiinniottotilanteessa mukana ollutta poliisia on erotettu tapauksen takia, ja heitä syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, joka vastaa Suomessa tappoa. (Lähde: AFP)

Coloradolle kotivoitto, Mikko Rantanen alusti viimeisen maalin

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanche voitti St. Louis Bluesin 4–2 kotikaukalossaan. Colorado johti ottelua jo 3–0, kunnes St. Louis aloitti takaa-ajon toisessa erässä.

St. Louisin kiri jäi kuitenkin kesken, sillä Coloradon Matt Nieto viimeisteli 4–2-loppunumerot kolme sekuntia ennen päätössummeria. Nieton maalin syötti Coloradon Mikko Rantanen, jolle syöttöpiste oli kauden 27:s. Rantanen on nyt tehnyt tällä kaudella NHL:ssä 61 pistettä.

Coloradon toinen suomalaispelaaja Artturi Lehkonen ja St. Louisin Niko Mikkola jäivät ilman pisteitä ottelussa.