Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perun kongressi torjui presidentin pyynnön vaalien aikaistamisesta – protestit maassa jatkuneet jo viikkoja

Perussa maan kongressi on torjunut presidentti Dina Boluarten pyynnön aikaistaa vaaleja. Boluarte pyysi aiemmin kongressia aikaistamaan vaaleja joulukuulle ensi vuoden huhtikuusta.

Boluarte teki pyyntönsä, kun hänen välitöntä eroaan vaativat mielenosoitukset ovat jatkuneet ympäri maata viikkokaupalla. Protesteissa on kuollut kymmeniä ihmisiä.

– Ei kenelläkään ole mitään halua takertua valtaan, Boluarte sanoi.

– Minulla ei ole kiinnostusta jatkaa presidenttinä. Jos olen täällä, se on siksi, että olen täyttänyt perustuslaillisen velvollisuuteni, hän jatkoi.

Kongressi päätti joulukuun 21. päivä aikaistaa vaaleja vuodesta 2026 kahdella vuodella. Tämä ei ole kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia.

Boluarten eroa sekä vaaleja vaativat entisen presidentin Pedro Castillon kannattajat ovat jatkaneet valtateiden tukkimista, mikä on aiheuttanut pulaa ruuasta, polttoaineesta ja muista perustarvikkeista.

Boluarte nousi presidentiksi poliittisen kuohunnan jälkeen

Boluarte nousi varapresidentistä presidentiksi joulukuun alkupuolella, kun Castillo yritti hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankumousyrityksestä.