Turkki on perunut toistaiseksi neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa maiden Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta. Asiasta kertovat turkkilaismediat.
Maiden oli määrä jatkaa kolmenvälisiä neuvottelujaan helmikuussa. Turkki on reagoinut suuttumuksella viikonloppuna Tukholmassa pidettyyn mielenosoitukseen, jossa äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin lähellä Turkin suurlähetystöä. Turkkia suututti myös Tukholmassa aiemmin järjestetty mielenosoitus, jossa roikotettiin presidentti Recep Tayyip Erdogania esittävää nukkea.
Kolmenväliset neuvottelut perustuvat yhteisymmärrysasiakirjaan, jonka Suomi, Ruotsi ja Turkki hyväksyivät viime kesänä Madridin Nato-huippukokouksen yhteydessä. Siinä Suomi ja Ruotsi tuomitsevat terrorismin ja lupasivat tukensa Turkin kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvien uhkien torjunnassa. Turkki ei kuitenkaan ole ollut tyytyväinen ja on muun muassa vaatinut terroristeina pitämiensä henkilöiden luovuttamista.
Ruotsi on pitänyt suurlähetystönsä Ankarassa suljettuna sekä maanantaina että tiistaina vastamielenosoitusten johdosta, kertoo uutistoimisto TT.
Niinistö: Turkin ratifiointia voidaan odottaa jossain vaiheessa Turkin vaalien jälkeen
Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että ratkaisu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista Turkissa on edelleen maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin käsissä. Presidentin mukaan Turkin ratifiointia voidaan odottaa jossain vaiheessa Turkin vaalien jälkeen.
Ukrainassa vierailleen Niinistön mukaan virkamiestasolla käydyissä kolmenvälisissä neuvotteluissa ei ole sinänsä saavutettu kovin paljon. Niinistön mukaan ratkaisu ei kuitenkaan olisi syntynyt niissä. Niinistön arvion mukaan enemmän merkitystä on Turkin vaaleilla, joita Erdogan päätti äskettäin aikaistaa toukokuulle.
Kristersson: Tärkein turvallisuuskysymys on Ruotsin ja Suomen nopea pääsy Naton jäseneksi
Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin mukaan kansallisen turvallisuuden kannalta mikään ei ole niin tärkeää kuin se, että Ruotsista ja Suomesta tulee nopeasti sotilasliitto Naton jäseniä.
Tiedotustilaisuudessa puhunut Kristersson sanoi, että sekä Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) että oppositiojohtaja Petteri Orpo (kok.) korostivat tiistaina, että Suomi kulkee edelleen yhdessä Ruotsin kanssa Naton jäseneksi.
– He olivat yksiselitteisiä tässä kohdassa, Kristersson lisäsi.
Hänen mukaansa Suomi on kuitenkin tehnyt selväksi, että Suomen Nato-jäsenyyttä ei voi estää, jos Ruotsi suljetaan pysyvästi Naton ulkopuolelle.
Kristerssonin mukaan on ymmärrettävää, että myös Suomessa monet ovat turhautuneita vallitsevaan tilanteeseen.
– Mutta pidämme kiinni hyvin selkeästä viestistä, että Suomi haluaa edelleen mennä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa, ja että Nato-maat näkevät Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksen yhteisenä, Kristersson sanoi.
---
Lähteenä myös uutistoimisto TT.