Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueiden ensimmäinen palkanmaksu sujunee vähillä häiriöillä – "Vaikka virheitä tulee, ne korjataan kyllä nopealla aikataululla"

Kaikkien hyvinvointialueiden palkansaajista noin kolme neljästä saa ensimmäisen palkkansa ylihuomenna, muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä arvioi STT:lle. Ahosen mukaan palkat saapuvat perjantaina lähinnä hyvinvointialueiden vakituiselle henkilöstölle.

Ahosen mukaan palkat saadaan pääosin maksettua perjantaina, mutta yksittäisten työntekijöiden osalta palkkoja jää maksamatta kokonaan. Virheet pyritään hänen mukaansa kuitenkin korjaamaan heti seuraavina arkipäivinä, jotta puuttuvat palkat saadaan maksettua.

– Tämän hetken tilannekuva on yllättävän rauhallinen, eli valtaosalla alueista palkanmaksu onnistuu yllättävän pienillä häiriöillä perjantaina, Ahonen kertoo.

Työntekijöiden tulee kuitenkin varautua Ahosen mukaan siihen, että virheitä palkanmaksussa tulee olemaan kaikilla alueilla Suomessa. Hän kehottaa henkilöstöä lukemaan tarkasti ohjeet siihen, miten palkkoihin voi pyytää korjauksia.

– Olen luottavaisin mielin siitä, että vaikka virheitä tulee, niin ne korjataan kyllä nopealla aikataululla.

Suurempi virheriski kuun lopussa maksettavissa palkoissa

Palkkojen mahdolliset virheet johtuvat Ahosen mukaan usein siitä, että palkanmaksujärjestelmään siirtyneet tiedot eivät ole ajan tasalla.

– Kokonaan puuttuvat palkat johtuvat joko kokonaan puuttuvista työntekijän tiedoista tai sitten yksinkertaisesti siitä, että työntekijän esimies ei ole käynyt hyväksymässä työntekijän palkkaa. Eli voi olla myös kyse ikään kuin inhimillisestä virheestä, hän sanoo.

Muutosjohtajan mukaan suurempia riskejä virheiden määrässä liittyy tammikuun lopussa maksettaviin palkkoihin. Kuun lopussa maksetaan muun muassa määräaikaisten työntekijöiden palkat.

– Tällä tietoa olen itse eniten huolissani siitä kuun lopun palkanmaksusta. Tammikuun lopulla määräaikaiset työntekijät, joita hyvinvointialueilla on noin 20–25 prosenttia henkilöstöstä, saavat ensimmäistä kertaa palkat. Lisäksi erilaiset etuudet ja avustukset maksetaan ensimmäistä kertaa kuun lopulla.

Syy Ahosen huoleen on se, että esimerkiksi määräaikaisten, tuntityöntekijöiden ja sijaisten tuntikirjaukset on tehty vanhassa järjestelmässä, josta on paljon monimutkaisempaa siirtää tietoja uuteen järjestelmään.