Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaukojunamatkat lisääntyivät viime vuonna yli puolella, matkamäärät jäivät silti koronapandemiaa edeltäneestä ajasta

Kaukoliikenteen junamatkojen määrä nousi viime vuonna yli puolella vuodesta 2021, mutta matkamäärät jäivät silti koronapandemiaa edeltäneestä ajasta, kertoo VR tiedotteessaan. Viime vuonna matkoja tehtiin noin 58 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

VR:n toimitusjohtaja Elisa Markulan mukaan luvuissa näkyy erityisesti työ- ja liikematkustuksen asettuminen aiempaa alhaisemmalle tasolle.

Tavaraa kuljetettiin rautateitse viidennes vähemmän kuin vuonna 2021. Kansainvälinen liikenne väheni 55 prosentilla. VR:n viestinnästä kerrotaan STT:lle sähköpostitse, että tavaraliikenteen määrää vähensivät erityisesti kotimaan teollisuuden alkuvuoden työmarkkinataistelut.

– Takanamme on hyvin poikkeuksellinen vuosi. Idän tavaraliikenteemme on päättynyt ja kuljetusmäärien vähentymistä on pystytty osin paikkaamaan lisääntyneillä kotimaan kuljetuksilla, Markula kertoo tiedotteessa.

Kolme neljästä kaukojunasta saapui aikataulussa perille

Lähes 75 prosenttia kaukoliikenteen junista oli täsmällisiä. Kaukojunia myöhästyttivät eniten radasta johtuvat syyt. Kaukoliikenteen juna lasketaan tilastoissa myöhästyneeksi, jos se saapuu määräasemalleen vähintään viisi minuuttia myöhässä.

Markulan mukaan ratavikojen aiheuttamat myöhästymiset kaukoliikenteessä ovat lisääntyneet viime vuosina, mikä johtuu rataverkon heikosta kunnosta.

– Tämä saattaa vaikuttaa myös junan suosioon liikkumismuotona ja asiaan olisikin saatava pikainen parannus, jotta voimme rakentaa yhä parempaa asiakaskokemusta raiteilla myös tulevaisuudessa, hän sanoo.