Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kehotti edustajainhuoneen republikaaneja äänestämään McCarthya

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kehotti keskiviikkona edustajainhuoneen republikaanien oikeistosiiven kannattajia äänestämään Kevin McCarthya edustajainhuoneen puhemieheksi.

Puhemiehestä äänestettiin tiistaina kolme kertaa, mutta McCarthyn menestys ei ollut häävi. Kahdella ensimmäisellä kierroksella hän sai 203 ääntä ja kolmannella 202 ääntä, kun valintaan olisi tarvittu 218 ääntä. McCarthyn vastustajat vastustavat kiihkeästi kompromisseja eivätkä ole valmiita äänestämään häntä vain, jotta puhemies saataisiin valittua.

McCarthyn surkeasta menestyksestä kertoo sekin, että hän hävisi joka kerta demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffriesille, jolla ei ole käytännössä mahdollisuuksia tulla valituksi, koska republikaaneilla on enemmistö edustajainhuoneessa.

– Kaikkien suurenmoisten edustajainhuoneen republikaanien on nyt aika äänestää Keviniä, sinetöidä asia ja korjata voitto. Republikaanit, älkää kääntäkö suurta voittoa suureksi ja häpeälliseksi tappioksi, Trump evästi.

McCarthy vakuutti jatkavansa loppuun asti

McCarthy vakuutti tiistaina, ettei tule jättämään tällä kertaa kisaa kesken kuten teki vuonna 2015. Tuolloinkaan McCarthy ei onnistunut saamaan taakseen riittävästi kannatusta, jotta olisi tullut valituksi Yhdysvaltain kolmanneksi korkeimpaan virkaan presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Tiistain äänestykset olivat ensimmäiset yli sataan vuoteen, joissa puhemiestä ei saatu valittua suoraan ensimmäisellä kierroksella. Edustajainhuone jatkaa tänään puoliltapäivin paikallista aikaa puhemiehestä äänestämistä.

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on saatu valittua, joten äänestyksiä jatketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa vähintään 218 ääntä.

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa enemmistö paikoin 222–212. Puhemiehen valintaan voi kulua kauankin, sillä 1850-luvun puolivälissä puhemiehestä äänesteltiin kaksi kuukautta.