Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Prinssi Harry ja hänen puolisonsa kertovat tuoreessa dokumentissa, miten he jäivät yksin taistelemaan kielteistä julkisuutta vastaan

Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghan Marklen elämää käsittelevä dokumenttisarja on herättänyt maailmanlaajuista huomiota jo tuoreeltaan. Ensimmäisissä jaksoissa käy selvästi ilmi, kuinka traumaattisena pari on kokenut julkisuuden vyörytyksen.

Nyt pariskunta kertoo haluavansa tuoda esille oman puolensa tarinasta. Niinpä Harry ja Meghan ovat osallistuneet suoratoistopalvelu Netflixin dokumenttisarjan tekoon pitkälti omilla ehdoillaan. Se tarkoittaa, että ohjelmassa ei kyseenalaisteta heidän näkemyksiään tai tulkintojaan, eikä heidän omaa toimintaansa arvostella.

Dokumenttisarjassa tuodaan esille useaan otteeseen median ja erityisesti kuvaajien häpeilemätön tungettelu, häiritsevä toiminta sekä pariskuntaa koskevan uutisoinnin virheellisyys ja Meghanin kohtaama rasismi.

Ohjelma valottaa myös hovin mediastrategiaa ja sitä, miten viestintää yritetään kontrolloida ja pitää hallinnassa.

Kumpikin uhrautui rakkauden eteen

Sarjan ensimmäiset jaksot julkistettiin torstaina, ja niissä tilaa saavat Harryn ja Meghanin ohella parin ystävät ja osa lähipiiristä. Muu kuninkaallinen perhe kieltäytyi Netflixin mukaan osallistumasta ohjelmaan. Tosin Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, ettei muulta perheeltä ole edes pyydetty kommentteja.

Hovi ei ole toistaiseksi antanut ohjelman sisällöstä lausuntoja, eikä tiedossa ole, aikooko se ylipäätään sanoa asiassa jotain.

Dokumenttisarjan loppuosat julkaistaan viikon kuluttua.

Pariskunta käy ohjelmassa läpi tutustumistaan ja parisuhteensa alkuaikoja, joista paljastetaan myös runsaasti ennen julkistamatonta hellää kuvamateriaalia ja parin toisilleen lähettämiä viestejä. Harry kuvaa parin yhteen päätymistä suureksi rakkaustarinaksi, jossa molemmat ovat uhranneet oman aiemman elämäntapansa ollakseen yhdessä.

– Meghan uhrasi kaiken aiemman ja vapautensa liittyäkseen minun elämääni. Ja pian sen jälkeen minä päädyin uhraamaan kaiken oman aiemman liittyäkseni hänen elämäänsä, Harry kuvailee.

Prinssin mukaan etenkin kuninkaallisen perheen miehillä on kiusaus avioitua sopivan ihmisen kanssa ennemmin kuin rakkaudesta.

– On eroa, tekeekö päätöksiä sydämellään vai järjellään. Äitini teki suurimman osan ratkaisuistaan sydämellään, ja minä olen äitini poika.

Palatsissa ei ymmärretty rasismin vaikutusta

Pariskunta kiinnosti mediaa tavattomasti siitä alkaen, kun seurustelusta kerrottiin julkisuuteen. Brittimediassa Meghania kohdeltiin osin ihailevasti ja kehuvasti, osin piikitellen ja ilkeillen. Osaltaan vettä myllyyn lisäsivät sosiaalisen median keskustelut, joissa ei sanoja säästelty. Näin ollen pariskunta koki julkisuuden ahdistavana, ja dokumentissa näytetään kohtauksia, joissa Meghan ja Harry yrittävät eri tavoin vältellä kuvaajia ja käyvät keskustelua median ikävistä toimintatavoista.

Etenkin Harry pui suhdettaan julkisuuteen moneen otteeseen ja käy läpi vaikeita mediatilanteita jo lapsuudestaan.

Ohjelmasta saa käsityksen, että pariskunta jäi melko lailla yksin kamppailemaan julkisuudenhallinnan kanssa. Harryn ja Meghanin mukaan he eivät saaneet riittävästi tukea hovilta rasismia ja kielteistä kirjoittelua vastaan.

Prinssin mukaan muu kuninkaallinen perhe ei ymmärtänyt, että Meghan olisi tarvinnut alusta alkaen apua torjuakseen rasistisia hyökkäyksiä. Dokumentissa väitetään, että kuninkaallinen perhe ei olisi käsittänyt, miksi Meghan tarvitsisi erityistä suojelua.

– Jotkut perheenjäsenet olivat sitä mieltä, että jos minun vaimoni on joutunut kokemaan kielteisen julkisuuden, niin miksi sinun tyttöystävääsi pitäisi kohdella eri tavoin.

Harry kertoo vastanneensa, että kyse on rodusta.

Meghan puolestaan kertoo hänelle vakuutetun, että tilanne tasaantuisi ja rauhoittuisi avioliiton myötä ja kiinnostus häntä kohtaan vähenisi.

Elämä Kaliforniassa

Harry ja Meghan luopuivat kuninkaallisista velvoitteistaan vuoden 2020 alussa. Tuolloin he peräänkuuluttivat haluaan elää yksityistä elämää ilman julkisuuden paineita ja jatkuvaa median repostelua. Pariskunnan irtautuminen kuninkaallisista työtehtävistä on julkisuudessa esitettyjen arvioiden perusteella lisännyt jännitteitä ja eripuraa suvussa.

Harry ja Meghan asuvat lapsineen nykyisin Kaliforniassa. Heidän kerrotaan rahoittavan ylellistä elämäntyyliään sekä hyväntekeväisyyskohteita esimerkiksi suoratoistopalveluiden kanssa tehdyillä mittavilla sopimuksilla.

Harryn omaelämäkerta nimeltään Spare (Varamies) julkaistaan tammikuussa, ja sen odotetaan olevan myyntimenestys.

Prinssillä on myös varallisuutta äitinsä, edesmenneen prinsessa Dianan perinnön kautta. Lisäksi on arvioitu, että Harry olisi saanut perintöä myös isoisoäitinsä eli kuningataräidin kuoltua. Ei ole tietoa, jättikö Harryn isoäiti kuningatar Elisabet testamentissaan rahaa prinssille.

Meghan Marklen varallisuus on peräisin hänen näyttelijän uraltaan.

Harry on yhä prinssi ja Sussexin herttua sekä Meghan herttuatar, mutta heitä ei enää kutsuta etuliitteellä kuninkaallinen korkeus.