Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sopu metsäkadon hillitsemiksi löytyi – uusilla säännöillä pyritään varmistamaan, ettei EU:n alueella myydyillä tuotteilla edistetä metsäkatoa tai metsien tilan heikentymistä

Euroopan parlamentti ja unionin jäsenmaiden ministereistä koostuva neuvosto ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen metsäkadon hillitsemistä koskevasta asetuksesta. Toisin sanoen lakihanke on nyt etenemässä maaliin.

Sopimus on väliaikainen, kunnes se on virallisesti hyväksytty molemmissa toimielimissä.

Tarkoituksena on ollut ehkäistä sellaisten tuotteiden myymästä EU-alueella, joiden valmistaminen on aiheuttanut metsäkatoa. Vielä ennen maanantain kokousta useat tavoitteen onnistumisen kannalta keskeiset yksityiskohdat olivat kuitenkin yhä auki.

Sopimuksessa säilytettiin komission ehdottamat seuraamukset asetuksen laiminlyönnistä. Keskeisenä asetuksen onnistumisen kannalta on pidetty sitä, kuinka yhtenäisiksi seuraukset sääntöjen rikkomisesta unionin jäsenmaissa voidaan saada.

Asetuksen velvoitteet koskevat palmuöljyn, naudanlihan, puutavaran, kahvin, kaakaon, kumin ja soijan tuontia, myyntiä ja vientiä. Sääntöjä sovelletaan myös useisiin johdannaistuotteisiin, kuten suklaaseen, huonekaluihin, painettuun paperiin ja joihinkin palmuöljypohjaisiin tuotteisiin.

Asetus on unionin lainsäädäntöä, joka tulee sellaisenaan voimaan kaikissa jäsenmaissa.

Korjaussarjaa globaalille taloudelle

Metsäkatoa ehkäisevässä sääntelyhankkeessa on ollut ajatuksena velvoittaa yritykset tarkistamaan, ettei tuotteita ole tuotettu metsäkadosta tai metsien tilan heikentymisestä kärsivällä maalla.

Globaalissa talousjärjestelmällä tuotantoketjut ovat pitkiä ja ulottuvat eri puolille maailmaa. Metsäkadon ehkäisyssä on ollut tarkoitus mennä tätä ketjua päinvastaiseen suuntaan niin, että yritykset ulottaisivat itseään koskevan vastuun sopimuksissa myös alihankintaketjulleen.

Lakihanketta sorvatessa EU-alueen osuuden metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden maailmanlaajuisista markkinoista on arvioitu olevan noin kymmenen prosenttia.