Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeri Ylellä: Katujengeissä on parisataa ihmistä – poliisin reserviä selvitetään

Katujengeissä on parisataa ihmistä, kertoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa.

– Suomessa on poliisin arvion mukaan kymmenkunta katujengiä. Ne ovat pääosin pääkaupunkiseudulla, mutta viitteitä on myös muualla Suomessa, Mikkonen kertoo Ylen haastattelussa.

Ministeri pitää huolestuttavana, että jengien liepeillä on vielä suurempi määrä nuoria. Mikkosen mukaan jengeissä on enemmän maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

– Perimmäiset syyt siellä takana ovat ne, että henkilö ei ole kiinnittynyt yhteiskuntaan ja on näköalattomuutta. Jengi on tarjonnut turvan ja yhteisön, mihin kiinnittyä.

Mikkosen mukaan Suomessa ei ole alueita, joille poliisi ei uskalla mennä. Ministerin mukaan tilanne on rauhoittunut tietyillä alueilla, kun poliisi on ottanut kiinni katujengien avainhenkilöitä kiinni.

Yhtenä ratkaisuna Mikkonen pitää poliisien määrän lisäämistä. Tällä hetkellä poliiseja on 7 500. Eduskunnan tekemään sisäisen turvallisuuden selontekoon on kirjattu, että Suomessa olisi 8 200 poliisia vuoteen 2030.

Sisäministeriössä on käynnissä esiselvitys poliisin reservistä. Lähiaikoina valmistuva esiselvitys koskee muun muassa poliisin reservin määrää, kelpoisuusvaatimuksia, valtuuksia ja vastuita.

– Vapaaehtoisista koostuva poliisin reservi voisi toimia poliisin apuna rajatuissa tehtävissä kriisitilanteissa, joissa ammattipoliisien voimavarat tai muiden viranomaisten virka-apu eivät riittäisi, Mikkonen sanoo Ylelle.

Esimerkiksi ministeri nostaa yhteiskunnan tärkeiden kohteiden vartioinnin.

Mikkonen korostaa, ettei poliisin reservi ei korvaisi virkaa tekeviä poliiseja eikä poliisin normaaliolojen resurssivajetta.