Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ja Ranskan on Ukrainan sodan takia tultava jälleen aseveljiksi, sanoi Bidenin tavannut Macron

Sodan palattua Euroopan maaperälle ja kansakuntiemme kohdatessa monia kriisejä meidän on jälleen kerran tultava aseveljiksi, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron tavatessaan torstaina virkaveljensä Joe Bidenin Washingtonissa, kertoi uutiskanava CNN.

Biden puolestaan luonnehti Ranskaa Yhdysvaltain vanhimmaksi liittolaiseksi ja horjumattomaksi kumppaniksi. Hän viittasi ranskalaisen Marquis de Lafayetten rooliin Yhdysvaltain vapaussodassa 1700-luvulla ja Normandian rannikon tapahtumiin toisen maailmansodan aikana.

– Kansakuntiemme välinen liitto on edelleen keskeistä keskinäiselle puolustuksellemme, Biden sanoi.

Presidentit tuomitsivat voimakkaasti Venäjän laittoman sodan Ukrainaa vastaan ja painottivat, että tarkoitukselliset iskut siviilejä ja siviili-infrastruktuuria vastaan ovat sotarikoksia, joiden tekijät täytyy saada vastuuseen, sanotaan Valkoisen talon nettisivulla.

Biden myös vakuutti Yhdysvaltain ja Ranskan sekä muiden eurooppalaisten liittolaisten tuen jatkuvan Ukrainalle.

Lämpenemistä kaupan kysymyksissä

Biden sanoi sopineensa Macronin kanssa siitä, että molemmat yhtenäistävät lähestymistapojaan ilmasto- ja energiakysymyksissä. Euroopassa on esiintynyt huolia Yhdysvaltain väitetystä protektionismista.

– Sovimme keskustelevamme käytännön toimista lähestymistapojen koordinoimiseksi ja yhdenmukaistamiseksi, jotta voimme voimistaa ja turvata toimitusketjuja, tuotantoa ja innovaatioita Atlantin molemmin puolin, Biden sanoi.

Myös Macron sanoi, että lähestymistapoja synkronoidaan uudestaan.

Ranskaa on aiemmin huolettanut erityisesti IRA-ohjelman tukiaiset, jossa amerikkalaisia ympäristöystävälliseksi luokiteltuja yrityksiä tuetaan miljardeilla dollareilla. Tukiaisten on määrä samalla auttaa Yhdysvaltojen kovan inflaation hillitsemisessä.

Monien EU-maiden mukaan tukiaiset vääristävät pahasti kilpailua, ja pakottavat ne aloittamaan omat tukiohjelmansa, mikäli yritykset eivät halua mennä konkurssiin.