Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppa-neuvoston Michel korosti Kiinan roolia Ukrainan sodan ratkaisussa: "Toivomme, että Kiina antaa panoksensa"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on tavannut tänään Pekingissä Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Asiasta muun muassa uutisoineen Euronewsin mukaan tapaaminen kesti enemmän kuin kolme tuntia. Johtajat keskustelivat Euronewsin mukaan muun muassa Taiwanista, ihmisoikeuksista, ilmastonmuutoksesta ja kauppasuhteista.

– Michel korosti, että EU luottaa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvään jäseneen Kiinaan siinä, että se vaatii Venäjää noudattamaan YK:n perusperiaatteita, ja että Kiina antaa panoksensa Venäjän brutaalin tuhoamisen ja miehittämisen päättämiseksi, sanoi Michelin lehdistöedustaja Barend Leyts Euronewsin mukaan.

Kiina on pyrkinyt pysyttelemään Ukrainan sodassa neutraalina eikä ole tuominnut Venäjän toimia samalla tavalla kuin länsimaat.

Molemmat johtajat myös korostivat, että ydinaseilla uhkailu on erittäin vastuutonta ja vaarallista.

Etukäteen spekuloitiin paljon, aikooko Michel mahdollisesti nostaa esille Kiinan laajamittaiset koronaprotestit ja Kiinan hallinnon reagoinnin niihin.

Ainakaan julkisuudessa Michel ei ole kommentoinut asiaa, vaikka tämän edustaja Leyts totesikin, että Michel olisi painottanut "ihmisoikeuksien ja vapauksien olevan universaaleja".

- Michel lähti parsimaan kasaan suhteita Kiinaan. Keskusteluissa olivat agendalla muun muassa kauppasuhteet ja Venäjä. Siinä mielessä olisi aika riskialtista ja repivää, jos Michel rupeaisi kommentoimaan mielenosoituksia, arvioi hiljaisuuden syitä Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell STT:lle.

Poikkeuksellisia protesteja

Kiinan viikonvaihde oli poikkeuksellinen, sillä maassa nähtiin laajin protestiliikehdintä vuosikymmeniin. Ihmiset ovat osoittaneet mieltään maan tiukkoja ja yhä jatkuvia koronarajoituksia vastaan.

Nähtäväksi jää, tuoko Michelin hiljaisuus protesteista tälle kritiikkiä, koska ainakin osa EU-tahoista näytti häneltä kritiikkiä odottavan.

– Michelin täytyy käyttää tilaisuus nostaakseen esille useita huolenaiheitamme, sanoi EU-parlamentin Kiina-suhteista vastaavan delegaation puheenjohtaja Reinhard Bütikofer Politico-lehdelle ennen tapaamista.

– Jos tämän hetken protestiliike tukahdutetaan, EU on halukas nostamaan asian esille kansainvälisissä instituutioissa ja harkitsemaan uusia sanktioita, hän lisäsi.

Toinen EU-lähde taas arvioi nimettömänä Politicolle, että Michel jopa katuisi matkaa ja sen hankalaa ajankohtaa.

– Hänen on pakko sanoa jotain, koska hän on ensimmäinen länsimaiden johtaja, joka matkustaa maahan protestien aikana. Mutta mitä hän voi sanoa? Jos hän voisi kääntää kelloa taaksepäin, hän todennäköisesti peruisi matkan, lähde spekuloi lehdelle.

Nollakoronapolitiikka hermostuttanut kansalaiset

Kiina noudattaa edelleen niin sanottua nollakoronapolitiikkaa, jossa tartunnat pyritään lopettamaan täysin. Sen vuoksi miljoonat ihmiset ovat olleet kuukausikaupalla eristettyinä koteihinsa ympäri maata, kun laajoja koronasulkuja on määrätty jopa suurkaupunkeihin.

Viime viikonloppuna Kiinassa nähtiin laajoja koronasulkuja vastustavia protesteja ympäri maata. Ne saivat alkunsa, kun kymmenen ihmistä oli saanut surmansa koronasulussa olleen rakennuksen tulipalossa Ürümqissa Xinjiangin alueella Lounais-Kiinassa. Mielensoittajien mukaan ihmisiä ei saatu pelastettua rakennuksesta koronasulun vuoksi. Viranomaiset ovat kiistäneet tämän.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP