Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fedin pääjohtaja puhui maailman pörssit nousuun – viesti koronnostojen tahdin hillitsemisestä

Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin pääjohtajan Jerome Powellin rauhoittelevat kommentit ovat antaneet vauhtia pörssikursseille ympäri maailman. Wall Streetiltä eilen alkanut nousu on jatkunut tänään Aasian markkinoilla ja Euroopassa.

Helsingissä kurssit olivat aamupäivällä noin 0,9 prosentin verran plussalla ja samansuuntaisia nousulukuja näkyi myös muualla Euroopassa. Euroopan tunnelmia piristi myös tieto, että inflaatio euroalueella on marraskuussa laskenut ensimmäistä kertaa liki puoleentoista vuoteen. Aasiassa Hongkongin ja Tokion pörssit päätyivät vajaan prosentin plussalle.

Fed on viime aikoina nostanut ohjauskorkoaan useita kertoja taltuttaakseen inflaatiota. Fed voisi pääjohtajansa mukaan höllentää kantaansa koronnostoihin jo joulukuussa.

Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli keskiviikkona kovimmassa vauhdissa sulkeutuen 4,4 prosentin nousussa. Laaja-alainen S&P 500 vahvistui 3,1 prosenttia ja Dow Jones 2,2 prosenttia.

Ajatushautomo Brookings Institutionin tilaisuudessa puhuneen Powellin mukaan aiempien koronnostojen täydet vaikutukset ovat vielä havaitsematta.

– Siksi olisikin järkevää hillitä koronnostojemme tahtia, kun lähestymme tasoa, joka on riittävä inflaation hillitsemiseksi, Powell sanoi kuitenkin varoittaen, että Fedin politiikka säilyisi tiukkana, kunnes hinnat alkavat tasaantua.

Fed on nostanut tämän vuoden puolella ohjauskorkoaan kuusi kertaa. Edellinen nosto oli marraskuun alussa, jolloin ohjauskorkoa nostettiin 0,75 prosenttiyksiköllä.

Euroalueen inflaatio osoittanut lieventymisen merkkejä

Myös Euroopan pörsseissä nähtiin keskiviikkona nousua euroalueen inflaation osoitettua lieventymisen merkkejä marraskuussa.

EU:n tilastokeskus Eurostatin keskiviikkona julkaistujen ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio hidastui marraskuussa 10,0 prosenttiin. Eurostatin arvion mukaan euroalueen inflaatio oli vielä lokakuussa 10,6 prosenttia.

Maanantaina Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoitteli, ettei euroalueen inflaation huippua ole vielä välttämättä saavutettu.

– On vielä liian paljon epävarmuutta, jotta voitaisiin olettaa inflaatiohuipun jo koittaneen. Se olisi minulle yllätys, Lagarde sanoi.