Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin poliisi perusti uuden ryhmän katujengirikollisuuteen vastaamiseksi

Helsingin poliisi on perustanut uuden koordinaatioryhmän, jolla pyritään vastaamaan katujengirikollisuuteen.

Lokakuussa aloittaneen ryhmän tarkoituksena on kehittää katujengirikollisuuteen liittyvää havainnointia, tiedonkulkua, tilannekuvaa ja tutkintajärjestelyjä poliisilaitoksen sisällä, Helsingin poliisi kertoo.

Ryhmän puheenjohtajana toimii rikosylitarkastaja Markku Heinikari.

Koordinaatioryhmässä ovat mukana uhkatutkintaryhmä, analyysi- ja tiedusteluryhmä sekä valvonta ja ennalta estävä toiminto.

– Meidän pitää ottaa tämä asia haltuun, kun ilmiö on vasta alkutekijöissään, sanoo Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio tiedotteessa.

Helsingin poliisin mukaan katujengi on useiden henkilöiden muodostama ryhmä, jolla on oma nimi ja identiteetti.

– Jengiin kuuluvat henkilöt tekevät erilaisia rikoksia yhdessä ja yksin. Tunnistettujen jengien nimet viittaavat usein katuihin tai kaupunginosiin, Aapio kertoo.

Yhteistyötä tiivistetty

Poliisin mukaan katujengeissä on yleensä yksi tai useampi johtohahmo sekä ydinryhmä. Aapio sanoo, että Suomessa katujengit eivät pidä katuja tai asuinalueita hallussa.

– Niihin kuuluvilla henkilöillä on kuitenkin laajaa vaikutusvaltaa sosiaalisen median alustoilla, joilla he ruokkivat rikollisen elämäntavan ihannointia ja vastakkainasettelua. Myös gangstarap-musiikkia käytetään uhoamisen ja vastakkainasettelun keinona.

Helsingin poliisi kertoo tehneensä ensimmäiset havainnot katujengi-ilmiöstä viime vuoden toukokuussa, kun väkivallan kierre kahden eri ryhmän välillä alkoi.

Katujengirikollisuuden torjumiseksi ja tilannekuvan muodostamiseksi Helsingin poliisi on tiivistänyt yhteistyötä paitsi poliisilaitoksen sisällä myös pääkaupunkiseudun poliisiyksiköiden kesken, kansainvälisesti ja Helsingin kaupungin kanssa.