Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vakava kolari Pälkäneellä, rikostausta aiotaan selvittää iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskenteleviltä, BBC:n toimittaja oli kiinni otettuna Kiinassa, Brysselissä mellakoitiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti kolarissa Pälkäneellä

Pälkäneellä Pirkanmaalla yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa sunnuntaina, kertoo Sisä-Suomen poliisi.

Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui valtatiellä 12 ja siinä olivat osallisina henkilöauto sekä pakettiauton ja perävaunun yhdistelmä. Alustavien tietojen mukaan henkilöauto törmäsi pakettiauton perävaunuun tilanteessa, jossa pakettiauto oli pysähdyksissä ajokaistalla.

Onnettomuudessa kuoli pakettiautossa matkustanut, 1960-luvulla syntynyt nainen ja loukkaantui niin ikään pakettiautossa ollut, 1980-luvulla syntynyt mies. Poliisin alustavien tietojen mukaan he seisoivat törmäyshetkellä ulkona.

Viikonlopun aikana liikenneturmissa kuoli lisäksi ainakin viisi muuta ihmistä.

Uutissuomalainen: Rikostausta aiotaan tulevaisuudessa selvittää iäkkäiden ja vammaisten kanssa työskenteleviltä

Rikosrekisteriote pitää tulevaisuudessa tarkistaa iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden kanssa työskenteleviltä, jos hallituksen esitys hyväksytään, kertoo Uutissuomalainen.

Esityksen mukaan palvelunjärjestäjän tai -tuottajan täytyy selvittää työntekijöiden rikostausta, jos työ- tai virkasuhde kestää yhden vuoden aikana vähintään kolme kuukautta. Tätä lyhyemmissä sijaisuuksissa rikostaustan tarkistaminen olisi mahdollista, muttei pakollista.

Esitys annettiin Uutissuomalaisen mukaan eduskunnalle viime viikolla.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta, mutta vielä on kuitenkin epävarmaa, ehtiikö nykyinen eduskunta hyväksyä lain.

YK aloittaa neuvottelut maailmanlaajuisen muovijäteongelman ratkaisemiseksi

YK aloittaa tänään neuvottelut Uruguayssa maailmanlaajuisen muovijäteongelman ratkaisemiseksi.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Suomen-osasto luonnehtii viisipäiväisiä neuvotteluja historiallisiksi.

Muoviroskan määrä merissä kasvaa kiihtyvää vauhtia, ja neuvotteluista odotetaan nyt ratkaisua kansainvälisestä muoviroskasopimuksesta, WWF sanoo tiedotteessaan. Myös Suomi osallistuu muoviroskaneuvotteluihin.

WWF:n mukaan 75 prosenttia kaikesta maapallolla ikinä tuotetusta muovista on nyt jätettä.

Maailman meriin päätyy vuodessa 11 miljoonaa tonnia muovia, ja se vaikuttaa negatiivisesti melkein kaikkiin meren eläimiin. Nykymenolla merten muoviroska uhkaa nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

Koronaprotesteista uutisoinut BBC:n toimittaja oli tuntien ajan kiinni otettuna Kiinassa

Kiinan koronaprotesteista uutisoinut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja otettiin kiinni Shanghaissa, kertoi BBC varhain maanantaina. Toimittaja oli kiinni otettuna useita tunteja ennen kuin hänet vapautettiin.

BBC kertoo olevansa äärimmäisen huolissaan tapahtuneesta. BBC:n mukaan toimittajaa lyötiin ja potkittiin kiinnioton yhteydessä ja hänelle laitettiin käsiraudat. Kiinan viranomaiset eivät BBC:n mukaan ole antaneet toimittajan kiinniotolle uskottavaa selitystä.

Kiinassa on loppuviikon aikana puhjennut harvinaisia mielenosoituksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan.

Brexit on pahentanut Britannian pulaa erikoislääkäreistä, kertoo tutkimus

Britannian EU-ero on pahentanut maan lääkäripulaa, kertoo sunnuntaina julkaistu tutkimus.

Nuffield Trust -ajatuspajan tekemän tutkimuksen mukaan maassa on nyt brexitin takia arviolta noin 4 000 keskeisten erikoisalojen lääkäriä vähemmän EU- ja Efta-maista.

Tutkimuksessa keskityttiin anestesiaan, pediatriaan, sydänkirurgiaan ja psykiatriaan, koska näillä aloilla Britannia on ollut erityisen riippuvainen EU-maiden lääkäreistä.

Britannia kärsii muutenkin lääkäri- ja hoitajapulasta, mikä on osaltaan vaikuttanut ennätyspitkiin hoitojonoihin maan julkisessa terveydenhuollossa. (Lähde: AFP)

Brysselissä mellakoitiin Marokon otettua yllätysvoiton Belgiasta MM-jalkapallossa

Belgian pääkaupungissa Brysselissä jalkapallofanit mellakoivat ja ottivat yhteen poliisin kanssa sunnuntai-iltana Marokon otettua 2–0-yllätysvoiton Belgiasta jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa.

Fanit rikkoivat ikkunoita, sytyttivät ajoneuvoja tuleen ja heittelivät esineitä poliisia päin. Poliisi käytti vesitykkiä ja kyynelkaasua ja otti kiinni 11 ihmistä. Keskustan alueella suljettiin katuja ja metroasemia.

Belgiassa asuu noin puoli miljoonaa marokkolaistaustaista, ja monet mellakoitsijoista olivat sonnustautuneet Marokon lippuihin.

Myös muualla Belgiassa sekä naapurimaa Hollannissa oli ottelun jälkeen mellakoita. (Lähde: AFP)

Mäenalanen iski kaksi maalia Winnipegin murskavoitossa

Saku Mäenalanen iski kaksi maalia Winnipeg Jetsin jyrätessä 7–2-vierasvoittoon Chicago Blackhawksista jääkiekon NHL:ssä. Mäenalanen oli ennen tätä tehnyt tällä kaudella vain yhden maalin, ja edellisissä seitsemässä ottelussa hän oli jäänyt ilman tehoja.

Mäenalanen teki Winnipegin 2–0-maalin paluukiekosta toisen erän alussa, ja siirsi vieraat seitsemän minuuttia myöhemmin 4–1-johtoon terävällä rannelaukauksella.

Winnipeg nousi keskisessä divisioonassa toiseksi, Chicago on divisioonan viimeisenä.

Arizona yritti loppukiriä Minnesotan vieraana, Maccellille kaksi syöttöpistettä

Jääkiekon NHL:ssä Minnesota Wild otti täpärän 4–3-kotivoiton Arizona Coyotesista myöhään sunnuntaina Suomen aikaa päättyneessä ottelussa.

Arizonan suomalaishyökkääjä Matias Maccelli otti kaksi syöttöpistettä, kun Coyotes yritti loppukiriä kolmannen erän viime minuuteilla. Arizonan 4–2-kavennuksen laukoi Lawson Crouse ja 4–3-maalin J. J. Moser. Maccelli oli pohjustamassa molempia maaleja.

Toista kauttaan NHL:ssä pelaavan Maccellin tehot kauden 18 ottelusta ovat 1+12.