Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi vakuutti jälleen, ettei Venäjä onnistu murtamaan Ukrainaa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti lauantaina, ettei Venäjä onnistu murtamaan Ukrainaa. Ukrainassa muistettiin samana päivänä Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin Ukrainaan aiheuttaman nälänhädän, holodomorin, uhreja.

– Ukrainalaiset ovat joutuneet kokemaan hirvittäviä asioita. Aikanaan meidät yritettiin tuhota nälällä, ja nyt pimeydellä ja kylmyydellä. Meitä ei kuitenkaan voi murtaa, Zelenskyi sanoi.

Neuvostoliitto takavarikoi vuoden 1932 lopussa Ukrainasta kaiken karjan ja viljan aina siemenviljoja myöten. Tämän seurauksena miljoonat ihmiset kuolivat nälkään.

Saksan parlamentin on määrä lähiaikoina hyväksyä julkilausuma, jossa kyseinen nälänhätä määritellään kansanmurhaksi, kertoi luonnostekstin nähnyt uutistoimisto AFP.

Venäjä on väittänyt, ettei kyseessä ollut tahallinen nälkään näännyttäminen, koska nälänhädät olivat tuolloin tavallisia Neuvostoliitossa ja Keski-Aasiassa.

Venäjän ohjusiskujen katkomia sähköjä ja vedenjakelua oltiin lauantaina kovaa vauhtia korjaamassa. Maan pääkaupunkiin Kiovaan sähkön- ja lämmönjakelu oli määrä saada valtaosin palautettua sunnuntaihin mennessä, Kyiv Independent uutisoi.

Vedenjakelu Kiovassa toimi jo lauantaina.

Myös Ukrainan taannoin Venäjältä valtaamaan Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa saatiin lauantaina palautettua osin sähköt.

Lavrov sanaili taas natseista

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti, että Ukrainan kansa tullaan vapauttamaan "uusnatsihallitsijoistaan".

– Ukrainalaisilla on oikeus vaurauteen, ystävyyteen ja hyviin naapuruussuhteisiin slaaviveljiensä kanssa, Lavrov sanoi Rossija-24-kanavan dokumentissa valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan.

Lavrov sanoi jo aikaisemmin kuluvalla viikolla samalla kanavalla, että natsismin nousu Ukrainassa johtuu ulkoisten voimien vaikutuksesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti helmikuussa yhtenä tekosyynä Ukrainaan hyökkäämiseen sitä, että Ukraina on vapautettava natseista.

Ydinkärkiä pois ohjuksista

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä on todennäköisesti poistamassa ydinkärkiä ikääntyneistä ydinohjuksista ja ampumassa ohjuksia sitten kärjettöminä Ukrainaan.

Avoimen lähdekoodin kuvissa näkyy ilmeisesti alasammutun risteilyohjuksen hylky. Ohjus suunniteltiin 1980-luvulla yksinomaan ydinkäyttöön. Taistelukärki on todennäköisesti korvattu painolastilla.

Brittiarvion mukaan kärjettömiä ohjuksia ei voida käyttää tarkkoihin kohteisiin tähtäämiseen eikä niillä saada aikaan suurta tuhoa. Tiedustelukatsauksessa arvioidaankin ohjusten toimivan houkutuslintuina Ukrainan ilmapuolustukselle.

Kärjettömien ohjusten käyttö kielii pitkän kantaman ohjusten pulasta Venäjällä, brittitiedustelu arvioi.