Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Fingrid kehottaa luopumaan auton sisätilan lämmittämisestä, jos sähköpula uhkaa

Autoliitto suosittelee, ettei autoa lämmitettäisi yli kolmea tuntia.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan autojen sisätilojen lämmittämisestä täytyy luopua, jos Suomea uhkaa talvella sähköpula. Asiasta kertoo Yle.

Autojen sisätiloja lämmitetään usein pakkasaamuina ennen töihin lähtöä. Kylminä arkiaamuina sähköä kulutetaan muutenkin paljon, joten ajankohtaan osuu yksi sähkön kulutuspiikeistä.

Yksikön päällikkö Jonne Jäppinen Fingridistä painottaa, että auton kylmä sisätila haittaa varsin vähän normaalielämää.

– Jos vaihtoehtona ovat kiertävät sähkökatkot ja ihmiset ilman sähköjä, aika fiksulta tuntuisi silloin, että harkiten käytettäisiin mukavuusjuttuja, Jäppinen sanoo Ylelle.

Jäppisen mukaan kireinä pakkasaamuina autojen moottorien ja sisätilojen lämmittämiseen menee Suomessa yhteensä ydinvoimalaitoksen verran sähköä. Moottorinlämmittimen käytöstä luopumista Fingrid ei kuitenkaan ehdota.

Autoliitto puolestaan suosittelee, että autoa ei koskaan lämmitettäisi yli kolmea tuntia kerralla.

– Kolmen tunnin jälkeen auto ei kovallakaan pakkasella lämpene enempää, mutta lämmön ylläpito vie koko ajan sähköä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo Ylelle.

Yön yli lämmittämisen sijaan Vesalainen suosittelee ajastimen käyttöä.

– Kun sähkön hinnat ovat kovat ja sähköpulakin mahdollinen, toivoisin, että ihmiset alkaisivat ymmärtää, ettei autoa kannata pitää johdon päässä koko yötä, hän sanoo Ylelle.