Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian ex-pääministeri Berlusconi uskoo saavansa Putinin neuvottelupöytään – rauhansopimus olisi poliittinen joutsenlaulu

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi uskoo voivansa yksin houkutella Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvottelemaan Ukrainan sodan päättämiseksi, kertoo brittiaikakauslehti The Spectator.

86-vuotias Berlusconi haluaisi välittää rauhansopimuksen poliittiseksi joutsenlaulukseen.

Italian uuden hallituksen alivaltiosihteeri Vittorio Sgarbi kommentoi lehdelle, että Berlusconi pitää itseään ainoana mahdollisena välittäjänä.

– Berlusconi rakastaa kauneutta. Ja tämä on ele, joka hänellä on mielessään. Hän uskoo voivansa tehdä sen, ja jos hän onnistuu, hän jää historiankirjoihin globaalina sankarina heikentämättä Naton asemaa, Sgarbi kuvailee.

Venäjä on kärsinyt raskaita tappioita Ukrainassa ja joutunut vetäytymään suurimmasta valtaamastaan ukrainalaiskaupungista Hersonista. Samalla Yhdysvaltain hallinto on kehottanut Ukrainaa harkitsemaan rauhanneuvotteluja Venäjän kanssa nykyistä totisemmin. Ukraina on ilmoittanut rauhanehdoikseen Venäjän täydellisen vetäytymisen alueiltaan.

Spectatorin mukaan Berlusconin yksityinen suihkukone on jo valmiustilassa.

Italian hallitus suunnitelee maan kuudennen Ukrainalle toimitettavan aseapupaketin hyväksymistä. Pääministeri Giorgia Meloni ilmoitti viime viikon Nato-huippukokouksessa puolustavansa täysin Ukrainan oikeutta alueelliseen koskemattomuuteen, suvereniteettiin ja vapauteen.

Enemmistö italialaisista kuitenkin haluaa Ukrainan pääsevän kompromissiin Venäjän kanssa. Marraskuun alussa tätä varten ihmiset kokoontuivat mielenosoitukseen Roomassa. Tapahtumaan osallistui järjestäjien arvion mukaan 100 000 ja poliisin arvion mukaan 40 000 ihmistä, kuitenkin enemmän kuin yhteenkään maassa järjestettyyn koronatoimien vastaiseen mielenosoitukseen. Berlusconin "rauhanoperaatio" voi siten saada yleisön tuen.

Monissa oikeustapauksissa ja mediakohuissa ryvettynyt Berlusconi on usein korostanut ystävyyttään Putinin kanssa. Italialainen uutistoimisto LaPresse julkaisi lokakuussa äänitteen, jolla Berlusconi kertoo vaihtaneensa Putinin kanssa "suloisia kirjeitä" ja saaneensa tältä syntymäpäivälahjaksi 20 pulloa vodkaa. Syyskuussa Berlusconi kohautti sanomalla Venäjän tulleen pakotetuksi sotaan Ukrainassa ja pyrkineen "asettamaan kunnollisia ihmisiä" maan johtoon. Hänen edustamansa Forza Italia -puolue on kuitenkin puoltanut Ukrainan aseapua ja talouspakotteiden asettamista Venäjälle.