Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään on hallituksen takaraja valtaosalle loppuvaalikauden lakiesityksistä

Hallituksen on määrä antaa tänään valtaosa niistä lakiesityksistä, jotka halutaan saada eduskunnan käsittelyn läpi tällä hallituskaudella. Eduskunta ja hallitus ovat sopineet päivästä keskenään, ja siitä voidaan tärkeiksi koettujen esitysten kohdalla joustaa.

Tämänpäiväisessä valtioneuvoston yleisistunnossa aiotaan antaa keskiviikkoisen asialistan perusteella yli 30 erilaista lakiesitystä, mukaan lukien hallituksen rivejä repinyt saamelaiskäräjälaki.

Hallitus on kuitenkin riidellyt myös reilusta tusinasta muusta lakiesityksestä, joista on tällä viikolla yritetty sorvata sopua. Jos sopuja syntyy, asialistalle voi tulla lisää lakiesityksiä hyvinkin nopeasti.

Pois oltaisiin sen sijaan jättämässä STT:n keskiviikkoisten tietojen mukaan arvonnousuvero, tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen. Ne eivät siis näillä näkymin ole etenemässä tällä hallituskaudella, elleivät neuvottelut keikahda taas uuteen asentoon.

Lakiesityksen antaminen tänään ei kuitenkaan ole takuu siitä, että lakiesitys todella ehdittäisiin käsitellä eduskunnassa. Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvioi STT:lle lauantaina, että saamelaiskäräjälakia ei välttämättä ehditä käsitellä jo varsin tukkeutuneessa valiokunnassa ajoissa.

Kun vaalikausi päättyy ensi kevään eduskuntavaalien alla, käsittelemättä olevat hallituksen esitykset ja lakialoitteet raukeavat.